0
1 share

„Flysch” este o rocă sedimentară formată în urma depunerii alternative a straturilor subțiri de gudron, un amestec de hidrocarburi și carbon, obținut prin distilarea uscată sau piroliză din diverse materiale organice: lemn, cărbune, petrol și gresie, în apropierea țărmurilor, locuri care se confruntă cu dese schimbări ale nivelului mării. Aceste formațiuni se formează sub apă, de-a lungul platoului continental, atunci când zona este supusă unei deformări structurale mari datorită interacțiunii plăcilor tectonice. Pe măsură ce placa continentală este strânsă și înălțată, alunecările de teren depun straturi de sedimente. Un exemplu de astfel de structuri geologice poate fi găsit în apropierea orașului Zumaia, pe coasta de nord a Spaniei.

Aceste alunecări de teren apar la intervale neregulate și duc la formarea de straturi cu grosimi cuprinse între câțiva centimetri și câțiva metri în unele cazuri. La un moment dat, deformarea structurală cauzată de coliziunea plăcilor tectonice înclină păturile sedimentare aproape vertical. Cu timpul, straturile mai puțin rezistente sunt luate de valurile mări, lăsând în urmă aceste șanțuri lungi și paralele.

Formațiunile de aici se întind pe o distanță de aproximativ 8 km, între orașele Deba și Getaria, și s-au format într-o perioadă de 100 de milioane de ani. Coliziunea dintre plăcile tectonice iberice și europene a expus aceste sedimente. Straturile se înclină dinspre vest spre est, astfel încât straturile mai vechi sunt situate în vest, în timp ce cele mai recente sunt la est. Aceste straturi oferă informații valoroase despre istoria Pământului între 100 și 50 de milioane de ani în urmă.

Zumaia Zumaia


Citeste mai mult: http://www.cunoastelumea.ro/zumaia-locul-unor-formatiuni-naturale-extrem-de-rare-create-in-milioane-de-ani-galerie-foto-spectaculoasa/


Like it? Share with your friends!

0
1 share

What's Your Reaction?

Cry Cry
0
Cry
Cute Cute
0
Cute
Damn Damn
0
Damn
Dislike Dislike
0
Dislike
Like Like
4
Like
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
Win Win
1
Win
WTF WTF
0
WTF