0

Secțiuni întregi din solului arctic nu mai îngheaţă pe tot parcursul anului, lucru ce putea duce la eliberarea în atmosferă a unei uriaşe cantități de dioxid de carbon. Potrivit cercetătorilor, solul siberian rămâne umed chiar şi în perioada iernii. Până cu câțiva ani în urmă,  solul îngheaţacomplet, fiind astfel format permafrostul care nu permite eliberarea cantităţilor uriaşe de dioxid de carbon şi metan care există sub permafrost. Potrivit dr. Nikita Zimov, în zona orașului Chersky, nordul Siberiei, straturile interioare ale solului ar trebui să fie îngheţate chiar şi în ultimele luni ale primăverii, însă în fiecare iarnă stratul de sol exterior din regiunea polară îngheaţă şi se dezgheaţă pe timpul lunilor de vară.

În acest strat îngheţat de sol şi vegetaţie se află 1.500 de milioane de tone de carbon, de două ori mai mult decât cel regăsit în atmosferă, în prezent. Dr. Zimov, care conduce proiectul rusesc Pleistocene Park, ce își propune să recreeze un ecosistem într-o regiune îndepărtată din nordul Siberiei, a avertizat că în urmă cu cinci ani adâncimea zăpezii din această regiune îndepărtată și greu acceseibilă de pe planetă era cel puțin dublă. Presupunând că procesul de topire a avut loc și în zone tot mai calde din apropierea cercului arctic, o mare parte a permafrostului din regiunea polară ar putea fi expusă riscului de decongelare accelerată.

Ținuturile de permafrost ocupă un procent de 20-25 % din suprafața de uscat a pământului. Regiunile unde domină solurile permanent înghețate se află în Groenlanda – 99 %, Alaska – 80 %, Rusia – 50 %, Canada – 40-50 % și China – 20 %. Aceste regiuni poziționate exact din punct geografic se află în Canada de nord, Alaska de nord, toată suprafața Groenlandei, nordul Scandinaviei și regiunile din Siberia de nord, ce se întind până în nordul Mongoliei.

nu mai îngheaţă

Citeste mai mult: http://www.cunoastelumea.ro/zona-arctica-nu-mai-ingheata-complet-iarna-lucru-ce-ar-putea-duce-la-un-dezastru-natural-cu-efecte-globale/


Like it? Share with your friends!

0
Share via