fbpx
0

Fără îndoială corpul dumneavoastră are nevoie de vitamina D pentru a rămâne puternic și sănătos. Copiii pot dezvolta o afecțiune osoasă numită rahitism dacă nu beneficiază de suficientă vitamină D, iar adulții pot suferi de o afecțiune similară numită osteomalacie. Însă marea majoritate a oamenilor primesc deja o cantitate mare de vitamina D din alimente, ceea ce înseamnă, potrivit dr. David Leffell, că nu trebuie să ne mai expunem pielea la Soare pentru a obține doza necesară de vitamina D.

“Nu este nevoie să trăim sub pământ pentru a ne feri de Soare, dar nici să ne expunem prea mult crezând că razele sale ne vor face oasele mai puternice și rezistente. Să nu uităm că razele UVB care ard pielea când stăm la plajă în mijlocul verii sunt o cauză a apariției cancerului de piele “, a declarat dr. Leffell, dermatolog la Școala de Medicină din cadrul Universității Yale.

Leffell le recomandă pacienților săi să folosească creme de protecție chiar și în zilele de vară mai înnourate, astfel încât oamenii să fie protejați tot timpul, mai ales în lunile iulie și august când indicele UV crește.

Dar de câtă vitamina D are nevoie organismul? Colegiul medicilor din SUA recomandă adulților un consum mediu de 600 UI (unități internaționale) de vitamina D pe zi. Doza recomandată este puțin mai mică pentru copii, de circa 400 UI și puțin mai mult pentru adulții cu vârsta peste 70 de ani, respectiv 800 UI. Ca referință, o cană de lapte are în jur de ~ 120 UI, un pahar de suc de portocale ~ 140 UI, iar o porție de somon ~ 450 UI. Cât de mult se poate obține vitamina D de la Soare, depinde de o serie de factori, inclusiv poluarea aerului, culoarea pielii, vârsta, greutatea și evident de temperatura de afară, de aceea medicii nu recomandă acestă expunere în speranța obținerii vitaminei D.


Sursa: cunoastelumea.ro


Like it? Share with your friends!

0