0
14 shares

Un mesaj scris pe bucăți de hârtie ce erau introduse, apoi, în sticle închise etanș, ne sunt cunoscute din filmele și cărțile ce prezintă aventurile unor navigatori. Un asemenea mesaj, lansat cu multă vreme în urmă de către un vas european a fost descoperit, nu demult, pe o plajă din vestul Australiei.

După cum ne informează theguardian.com, pe bucata de hârtie găsită în sticlă erau înscrise numele vasului, data „lansării la apă” a sticlei, precum și coordonatele geografice ale locului în care obiectul plutitor a fost abandonat în valurile oceanului. Sticla cu mesaj a călătorit, apoi, în voia sorții și a valurilor, vreme de aproape 132 de ani. A fost astupată temeinic și lăsată în apa oceanului în ziua de 12 iunie a anului 1886. Autenticitatea sa a fost verificată și confirmată de către Western Australian Museum.

„Cel mai vechi mesaj în sticlă din lume” a fost descoperit întâmplător, la țărm de mare, de către doi soți – Kym și Tonya Illman. Inițial, au crezut că nu este vorba decât despre un deșeu. Apoi, vechea sticlă de gin le-a captat interesul prin forma sa aparte, dar și prin bucata de hârtie aflată în interior. Examinând artefactul cu mai multă atenție, cei doi au apreciat că i-ar sta bine pe raftul bibliotecii lor. Cea mai veche dintre sticlele cu mesaj descoperite anterior, la nivel mondial, avea, potrivit independent.co.uk, o vechime considerabil mai mică, de „numai” 108 ani, 4 luni și 18 zile.

Mesaj

La citirea răvașului din sticla nou-descoperită, s-a constatat că este vorba despre un artefact valoros, interesant pentru știință. Sticla a fost lansată la apă de pe vasul german „Paula”. Această corabie din secolul XIX a traversat Oceanul Indian la o distanță de 950 de kilometri față de coasta Australiei. Nava germană era implicată, la 1886, într-un studiu științific de lungă durată. Studiul, derulat pe o perioadă de 69 de ani, implica inclusiv lansarea la apă a mii și mii de sticle cu mesaj în oceanele lumii, în scopul de-a afla mai multe despre direcțiile de deplasare ale curenților oceanici.

 Mesaj Mesaj

Citeste mai mult: http://www.cunoastelumea.ro/un-mesaj-de-acum-132-de-ani-gasit-intr-o-sticla-adusa-de-catre-valuri-la-tarm-e-cel-mai-vechi-mesaj-de-acest-fel-dintre-cele-descoperite-pana-azi-in-lume/


Like it? Share with your friends!

0
14 shares

What's Your Reaction?

Cry Cry
0
Cry
Cute Cute
0
Cute
Damn Damn
0
Damn
Dislike Dislike
0
Dislike
Like Like
7
Like
Lol Lol
0
Lol
Love Love
3
Love
Win Win
1
Win
WTF WTF
1
WTF