Savanții au descoperit un oraș străvechi al Imperiului Khmer, ascuns în jungla luxuriantă din Cambodgia de astăzi. Mahendraparvata, numit și „orașul dispărut din Cambodgia”, a fost o capitală străveche a Imperiului Khmer, un stat hinduso-budist din sud-estul Asiei, care a existat între secolele al IX-lea și al XV-lea.
Arheologii și istoricii știau de decenii de existența orașului Mahendraparvata. Însă dovezile arheologice privind acest oraș erau foarte puține.

Într-o lucrare publicată în 2019 – care reunește rezultatele unei cercetări care a durat mai mulți ani – o echipă internațională a raportează că a descoperit așezarea datorită tehnicii de scanare laser autopurtată (Lidar).
Coroborând scanările cu investigațiile pe teren, cercetătorii au cartografiat o rețea urbană extinsă, care datează din secolul al IX-lea. Această rețea este situată pe platoul Phnom Kulen, la nord-est de orașul Angkor, capitala Imperiului Khmer.
„Regiunea muntoasă din Phnom Kulen a fost foarte puțin studiată până acum. Regiunea lipsește aproape în întregime de pe hărțile arheologice, în afara unor puncte izolate, care indică ruinele unor temple”, explică cercetătorii.
Echipa a fost condusă de autorul și arheologul Jean-Baptiste Chevance, de la Fundația de Arheologie și Dezvoltare din Marea Britanie. Cercetările au început în 2012 și s-au sfârșit în 2017.
Khmerii au construit o metropolă complexă

Echipa a desfășurat o serie de zboruri (în cadrul cărora s-a folosit tehnologia Lidar) deasupra regiunii. Așa a fost alcătuită o hartă extinsă a mii de vestigii arheologice nou-descoperite, care nu fuseseră observate pe teren, fiindcă fuseseră acoperite de junglă timp de secole.
„Khmerii au modificat peisajul la scară mare – au construit bălți, rezervoare, canale, drumuri, temple, câmpuri cu orez etc. Însă pădurea deasă care acoperă zonele de interes ne împiedică să le investigăm”, a declarat Chevance pentru Newsweek.
Însă, mulțumită cartografierii aeriene, cercetătorii au reușit să vadă dincolo de straturile de vegetație și noroi care ascundeau orașul. Au descoperit o rețea urbană complexă, o rețea de axe, care acoperă o suprafață de 50 de kilometri pătrați.
„Numeroase alte elemente din zonă se leagă de această rețea, ceea ce sugerează că aici a fost elaborat un plan urbanistic foarte complex. Barajele, zidurile rezervoarelor și ale templelor, cartierele și chiar și palatul regal mărginesc sau coincid cu caracteristicile liniare”, explică cercetătorii.

În ciuda planificării urbane elaborate și a sofisticării orașului dispărut, acesta nu a supraviețuit foarte mult timp. În anii care au urmat înfloririi orașului, Imperiul Khmer și-a mutat centrul de operațiuni în noua capitală, Angkor.
Acest lucru s-a datorat, probabil, condițiilor mai bune de cultivare a cerealelor din zona mai puțin muntoasă, cu un mediu mai puțin ostil.
Probabil că orașul nu a dăinuit timp de secole și poate nici măcar timp de decenii. Însă semnificația religioasă și culturală a locului persistă până în ziua de astăzi, spune Damian Evans, un membru al echipei.
Citește mai mult: https://incredibilia.ro/orasul-disparut-din-cambodgia/