fbpx
0

Setophaga striata este o pasăre mică care migrează an de an din America de Nord în America de Sud. Potrivit cercetătorilor care au monitorizat-o, pe tot parcursul traseului, pasărea zboară non-stop timp de 3 zile, pe o distanță medie de 2540 km, deși cântărește numai 12 grame. Setophaga striata face parte din familia Parulidae, păsări cântătoare de mici dimensiuni întâlnite numai pe cele două continente americane. Denumită în mod obișnuit blackpoll warbler, pasărea se aseamănă cu o vrabie în sezonul de împerechere, dar își schimbă penajul în timpul iernii. Habitatul natural al speciei se extinde în regiunea nordică a Americii de Nord, în Canada, Alaska și părți din SUA, iar iarna și-o petrece în nordul Americii de Sud.

Timp de mai mult de 50 de ani, naturaliștii au presupus că pasărea pornește în lunga călătorie între cele două Americi peste Oceanul Atlantic, dar nu au fost obținute dovezi concrete. Acum, o echipă internațională de cercetători a dotat 20 de păsări din Vermont (SUA) și încă 20 din Noua Scoție cu dispozitive de localizare de numai 0,5 grame. Denumite GLSm aceste dispozitive înregistrează variațiile luminii solare pentru a determina locația.

Datele culese au arătat că Setophaga striata migrează peste Oceanul Atlantic într-un zbor neîntrerupt de 3 zile, pe o distanță cuprinsă între 2270 și 2770 km. Din Canada și nordul Americii, păsările pornesc peste Atlantic și ajung în Puerto Rico, Cuba, nordul Venezuelei sau Columbia. Rezultatele studiului „Transoceanic migration by a 12 g songbird” au fost publicate în revista Biology Letters.

12 grame

Citeste mai mult: http://www.cunoastelumea.ro/uimitoarea-calatorie-a-acestei-pasari-de-doar-12-grame-zboara-fara-oprire-3-zile-peste-oceanul-atalntic-in-timpul-migratiei/


Like it? Share with your friends!

0