fbpx
0
15 shares

Fără doar și poate încă din Primul Război Mondial, spionii au început să joace un rol important, reușind chiar să schimbe soarta bătăliilor, iar apogeul perioadei de spionaj a fost Războiul Rece. Însă cine au fost cei mai cunoscuți spioni din toate timpurile și ce-au făcut aceștia? Ei bine, în cele ce urmează vei primi răspunsul la această întrebare.

Așa că îți prezentăm top 10 al celor mai faimoși spioni din toate timpurile.

10. Belle Boyd (1844-1900) a spionat pentru Cofederație

Isabella Marie Boyd ,cunoscută ca Belle Boyd, sau Cleopatra Secesiunii, a fost o spioană americană din perioada Războiului Civil American. A lucrat în cadrul hotelului tatălui său din Front Royal, Virginia și, în 1862, a furnizat informații prețioase generalului confederat Stonewall Jackson. Una dintre cele mai importante informaţii livrate de către Belle Boyd a fost cea conform căreia Uniunea ar plănui mutarea temporară a unor trupe, fapt ce slăbea apărarea în Front Royale. Confederaţia a profitat de acest luru, reuşind să cucerească oraşul.

Va fi trădată de iubitul ei în 1862, fiind arestată şi ţinută timp de o lună într-o închisoare din Washington, după care a fost eliberată. Va pleca în Anglia, însă se va întoarce în SUA, povestindu-şi amintirile. Va muri la vârsta de 56 de ani de febră tifoidă.

9. Giacomo Casanova, (1725-1798) a spionat pentru Inchiziţia Veneţiană

Casanova este cunoscut în special datorită numeroaselor sale legături amoroase, devenind un simbol al romanticului clasic. Pe lângă aventurile sale, a colaborat şi cu Inchiziţia Veneţiană între anii 1774 şi 1782. A fost exilat din Veneţia, în urma acuzaţiei de defăimare a unui magistrat important, murind în 1798 la castelul său din Dux. Este considerat a fi primul spion important al perioadei renascentiste.

8. Ethel și Julius Rosenberg (1915,1918- 1953) au spionat pentru U.R.S.S.

Cei doi au fost condamnați la moarte sub acuzația de spionaj în favoarea Uniunii Sovietice, îndeosebi pentru furnizarea datelor secrete privind bomba atomică. Procesul Rosenberg a avut răsunet mare în anii 1950. Soții Rosenberg au fost condamnați la moarte, fiind executați în 1953.

În urma declasificării unor documente ale FBI-ului a reieșit că Julius a vândut într-adevăr planuri, însă soția sa a fost găsită nevinovată.

Ethel și Julius Rosenberg au fost singurele persoane civile americane inculpate pentru spionaj în timpul Războiului Rece.

7. John Andre (1750-1780) a spionat pentru Regatul Unit al Marii Britanii

John Andre, ofițer englez, a activat în timpul războiului de Independență. La vârsta de 20 de ani s-a mutat în America de Nord, pentru a se alătura forțelor de ocupație. În 1779 a primit funcția de General Adjutant în armata engleză, cu gradul de maior. În luna aprilie a aceluiași an, John Andre avea sa devină responsabil cu Serviciile Secrete engleze. În anul 1780 o încercare de complot impotriva Americii avea să ii aducă moartea.

6. Grupul celor cinci de la Cambridge au spionat pentru U.R.S.S.

Grupul celor cinci de la Cambridge  a fost o rețea de spionaj  complexă  formată din personalități înalte, oameni din societatea britanică, alcătuit din Kim Philby, considerat figura principală a acestei reţele, Donald Duart Maclean, Guy Burgess, Anthony Blunt, John Cairncross. Aceștiau au fost recrutați de către Maxim Litvinov, ambasador al URSS la Londra.

Cei cinci agenţi au fost recrutaţi pe un fond comun: deviaţia sexuală (homosexuali) şi simpatia faţă de comunism.

5. Nathan Hale (1755-1776) a spionat pentru: Armata Continentala

Nathan Hale a fost căpitan în Armata Continentală în timpul Razboiului de Independență. Este considerat a fi primul spion american, după ce s-a oferit voluntar pentru o misiune de strângere de informații. A fost prins însă de britanici. A rămas în istorie pentru discursul pe care l-a ținut înainte de a fi spânzurat: „Regret faptul că am doar o singura viață pe care să o pot da pentru țara mea”.

 

 4. Klaus Fuchs (1911-1988) a spionat pentru U.R.S.S.

Klaus Fuchs  a  fost un fizician de origine germană, ce a lucrat pentru Anglia la proiectul fabricării bombei atomice, pasând informaţiile importante Uniunii Sovietice. Ulterior, va fi trimis în SUA în calitate de cercetător de prim rang în cadru proiectului Manhattan(proiectul realizării bombei nucleare).

Din 1944 acesta a lucrat în Mexic la proiectul fabricării bombei cu hidrogen, transmiţând Uniunii Sovietice date importante privind producţia de uranium a SUA precum şi numărul de bombe aflate în posesia americanilor. Acesta a fost interogat de englezi în urma întoarcerii sale în Marea Britanie, fiind găsit vinovat de transmiterea de informaţii secrete unei naţiuni-prietene şi condamnat la 14 ani de închisoare. Cu toate acestea, nu a executat decât nouă ani din pedeapsă, mutându-se în Germania, unde va trăi până la sfârşitul vieţii sale.

3. Aldrich Ames (1941) a spionat pentru U.R.S.S.

Aldrich Hazen Ames  a fost unul dintre cei mai faimoși spioni din istoria Americii. Ames s-a născut în River Falls, Wisconsin, fiind ofiţer al CIA-ului.  Acesta a devenit dublu-agent după ce a fost trimis într-o misiune în Turcia pentru a supraveghea ofiţerii de securitate sovietici care se ocupau de recrutări. A reușit să se infiltreze în organizaţia comunistă DEV-GENÇ, însă  prestaţia sa a fost catalogată drept „satisfăcătoare” de către serviciul de informaţii american. A parcurs o lungă carieră în CIA, având o vechime de 31 de ani.

Din 1985, îşi oferă serviciile de spion Uniunii Sovietice. Informaţiile transmise ruşilor au avut ca efect compromiterea a 100 de agenţi CIA, Ames vânzând sovieticilor numele tuturor agenţilor americani pentru suma de 4,6 milioane de dolari. Va fi prins după ce CIA va apela la FBI, arestat şi închis până în prezent în penitenciarul din Allenwood, Pennsylvania.

2. Richard Sorge (1895-1944 ) a spionat pentru U.R.S.S.

Richard Sorge este fără doar și poate unul dintre cei mai mari spioni din toate timpurile. Despre Sorge, Ian Fleming, creatorul celebrului personaj James Bond, spunea că ”Sorge este omul pe care îl consider cel mai formidabil spion din întreaga istorie”. De asemenea, chiar și Generalul american Douglas McArthur afirma despre Sorge „exemplul încarnat al covârşitoarei importanţe a spionajului”.

Richard Sorge rămâne un maestrul al artei de spionaj, fiind studiat de către marile agenții de spionaj din lume.

Richard Sorge s-a născut în Azerbaidjan (parte a Imperiului Rus), mutându-se în Germania împreună cu familia atunci când avea trei ani.  Acesta a fost grav rănit în Primului Război Monial, rămânând şchiop pentru tot restul vieţii. In timpul convalescenţei va citi operele lui Marx, adoptând ideologia comunistă şi devenind membru al Partidului Comunist german. Se va întoarce în Uniunea Sovietică în anul 1924 unde va fi racolat de către securitate. În calitate de jurnalist, va călători în străinătate, unde va ajuta la răspândirea ideologiei comuniste.

Adevărata misiune a lui Sorge a început în mai 1933 cînd a fost trimis în Japonia pentru a crea o rețea de informații pentru U.R.S.S. în țara niponă. Cea mai importantă contribuție a sa a fost de a oferi informația conform căreia JAPONIA va ataca URSS de îndată ce germanii vor cuceri un oraş important de pe Volga.

Această informație i-a permis lui Stalin să-și mute o mare parte din armata de pe frontul de Est al Rusie pe cel de Vest contribuind la apărarea Stalingradului.  Din păcate pentru rețeaua sa și pentru el, a fost prins în toamna lui 41 în Tokyo, fiind spânzurat pe data de 7 noiembrie 1944.

Deși majoritatea istoricilor militari consideră că informația oferită de Sorge GRU-ului (serviciul de spionaj militar rusesc din perioada U.R.S.S.) a reușit să schimbe soarta Celui de al Doilea Război Mondial, Uniunea Sovietică a negat până în 1964 faptul că Richard Sorge a fost un agent de informații al GRU-ului.

1. Mata Hari (1876-1917) a spionat pentru: Germania  posibil și Franța

Mata Hari este considerată a fi cel mai faimos spion din toate timpurile. Mata Hari a fost o dansatoare exotică și prostituată de înaltă clasă din Paris, care a spionat pentru Germania în timpul Primului Război Mondial.

Numele său adevărat a fost Margaretha Geertruida Zelle și s-a născut în Olanda. Aceasta și-a început cariera de spionaj după ce a lucrat de drept curtezană la cei mai importanți militari. Mata Hari a fost prinsă de către serviciul de informații francez în ianuarie 1917, când aceștia au interceptat o convorbire dintre Mata Hari și un atașat militar german. Mata Hari a fost identificată și reținută într-o cameră de hotel din Paris, la 13 februarie 1917. Ea a fost executată  prin împușcare la 15 septembrie pentru spionaj.


Sursa: http://esticurios.ro/


Like it? Share with your friends!

0
15 shares
Share via