fbpx
0

Cercetări noi sugerează că megaliții construiți pe continentul european nu au fost concepuți în mod independent, de comunități umane fără legătură între ele, realizarea lor fiind influențată de munca unei singure comunități de vânători-culegători care locuiau în regiunea cunoscută acum sub numele de Bretania, în nord-vestul Franței. Studiul sugerează, de asemenea, apariția bărcilor s-a dezvoltat mai repede decât s-a crezut anterior, acesta fiind principalul mod de transport care a dus triburile preistorice în jurul continentului, triburi care au ridicat megaliți similari și în alte locuri de pe continent, inclusiv în Britania.

„Megaliții cei mai timpurii își au originea în nord-vestul Franței și s-au împrăștiat de-a lungul rutelor marine ale coastelor mediterane și atlantice în trei faze principale succesive. Mișcările megalitice trebuie să fi fost puternice pentru a se răspândi cu așa o rapiditate în diferite faze, iar abilitățile maritime, cunoștințele și tehnologia acestor societăți trebuie să fi fost mai dezvoltate decât se presupunea înainte”, a subliniat autoarea studiului, Bettina Schulz Paulsson de la Universitatea Gothenburg din Suedia.

Schulz Paulsson împreună cu echipa sa au analizat datele obținute în urma datării cu carbon radioactiv a rămășițelor umane din mormintele megalitice și premegalitice de la 2,410 situri preistorice din Europa. Pentru a obține niște date cât mai exacte, echipa de cercetători a analizat și arhitectura mormintelor, instrumentele folosite și obiceiurile de înmormântare. Astfel, oamenii de știință au ajuns la concluzia că „nașterea” megaliților a avut loc undeva în nord-vestul Franței, în jurul anului 2.500 î.Hr., pe o perioadă de 200-300 de ani. De acolo, obiceiul construirii de monumente de piatră s-a răspândit rapid, către sudul Franței, Marea Britanie, Spania, Portugalia și Scandinavia.

Deși nu avem încă o imagine întreagă în ceea ce privește ruinele megalitice din întreaga Europă, cercetători precum arheologul Chris Scarre de la Universitatea Durham din Marea Britanie spun că studiul este unul destul de convingător: “Nu putem afirma că studiul are 100% dreptate, vor urma și alte cercetări, dar noua ipoteză pare a fi un scenariu foarte plauzibil din punctul meu de vedere. Felicitări celor implicați. Acest studiu se încadrează în ideea mai acceptată că există legături între aceste regiuni ale Europei prin structurile/monumentele megalitice descoperite. Provocarea este să înțelegem cum funcționau aceste legături”, a declarat Scarre pentru Brian Handwerk de la The Smithsonian.


Citește mai mult: http://www.cunoastelumea.ro/toate-structurile-misterioase-din-piatra-construite-in-europa-ar-avea-o-sursa-de-origine-comuna/


Like it? Share with your friends!

0