0
1 share

Cum pământul patriei noastre este bogat în urme ale trecutului, iată că nu a trebuit să treacă multă vreme după ce zăpada și-a ridicat aripa de pe glia ce-nverzește și undeva în apropierea municipiului Cluj-Napoca, lângă Pădureni, pe teritoriul comunei Chinteni (jud. Cluj), pentru ca doi clujeni să descopere un tezaur străvechi. Pasionați de cercetare prin detecția de metale, aceștia au descoperit pe 31 martie 2018, la doar 20 cm adâncime în pământ, un mic tezaur format din obiecte din aur și argint. Cei doi clujeni sunt autorizați să practice detecția de metale și au predat tezaurul descoperit Direcției de Culte și Patrimoniu al Județului Cluj.

Tezaurul este format din pandantive din aur și argint, precum și alte accesorii vestimentare sau de harnașament (aplice de tip „triskelion”). Arheologii cred că obiectele sunt din secolele IV – V și provin dintr-un mormânt. Flaviu Corbureanu (36 de ani) şi Andrei Lumperdean (30 ani) spun că descoperirea lor a fost una absolut întâmplătoare şi s-au grăbit să anunţe autorităţile. „Noi am găsit în total şapte obiecte, dar după semnalul detectoarelor mai există în apropiere şi altele. Nu ne-a venit să credem în primul rând că este aur, a fost o surpriză mare”, a spus Flaviu, un inginer care se declară pasionat de istorie şi de arheologie. El a mai povestit următoarele: „Descoperirea am făcut-o sâmbătă după-masă. Credem că descoperirea face parte dintr-un mormânt gepid. Am decis să nu mai continuăm săpăturile, să nu stricăm contextul arheologic.”

Andrei V. L., celălalt descoperitor, a explicat: „Am găsit aceste piese de valoare din aur și argint și am considerat că este un bun pentru patrimoniu și am venit să îl predăm. După cum am citit pe internet sunt piese de mare valoare gepide, un popor migrator care a colindat zona Clujului, au avut așezări aici”. Artefactele au fost făurite din aur şi argint şi sugerează faptul că în zona respectivă a fost înhumat un aristocrat gepid. „Am găsit o cataramă, care provine probabil de la o centură. E din aur şi are o piatră de jad. Alături, mai erau un pandativ oval, două cerculeţe din argint, plus un cap de acvilă de la o fibulă, care pare să fie din argint suflat cu aur. Tot acolo am găsit un fragment din acea fibulă, din aur, dar şi o verigă din argint”, a explicat Flaviu Corbureanu.

 Tezaur

Citeste mai mult: http://www.cunoastelumea.ro/tezaur-format-din-obiecte-de-aur-si-argint-descoperit-langa-cluj-napoca-galerie-foto/


Like it? Share with your friends!

0
1 share

What's Your Reaction?

Cry Cry
0
Cry
Cute Cute
0
Cute
Damn Damn
0
Damn
Dislike Dislike
0
Dislike
Like Like
0
Like
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF