fbpx
0

De la altarul motocicletei ce face minuni, la lăcașul de cult unde sunt venerați șobolanii, iată șapte temple interesante din India, o țară unde oamenii duc religia la extrem.

Ai auzit vreodată de zeul motocicletă? Pe lista nesfârșită cu zei și zeițe se află și o motocicletă Bullet Royal Enfield la care se roagă sute de oameni în fiecare zi.

Religia străveche a hinduismului și-a răsplătit credincioșii cu unele dintre cele mai frumoase exemple de arhitectură sacră din vremurile antice. Regii care au condus fiecare dinastie au construit unele dintre cele mai complexe temple.

În această țară se află numeroase lăcașe de cult cu o vechime mai mare de 2.000 de ani și fiecare este unic în felul său. Dar, pe lângă aceste locuri legendare care vorbesc despre puterea credinței, aici se găsesc și temple unde sunt venerate zeități ciudate, cum ar fi șobolanii.

Așadar, iată unele dintre cele mai interesante temple din India.

1. Templul scufundat al lui Shiva din Varanasi

Iată primul exemplu de pe lista noastră cu temple interesante. Aproape de Scindia Ghat, în Varanasi, există un templu la fel de înclinat ca Turnul din Pisa.

Această clădire atrage imediat atenția. Templul s-a scufundat în râu din cauza construirii clădirii Ghat, în anii ’30 ai secolului XIX. Astăzi, acest templu al lui Shiva este abandonat și închis.

2. Singurul templu Brahma din lume

Iată un lucru mai puțin știut: timp de mai multe veacuri, acesta a fost singurul templu al lui Brahma din lume.

Situat în Pushkar, templul a fost construit în secolul XIV și adăpostește o statuie uriașă a lui Brahma, zeul cu patru capete. În spatele ridicării templului stă o legendă deosebită: localnicii cred că Brahma însuși a ales locul construirii casei sale.

3. Un templu chinezesc

În Kolkata se află un mic oraș numit „Chinatown din Tangra”, botezat astfel pentru că cei mai mulți locuitori sunt chinezi. Etnicii chinezi vizitează templul și oferă diverse ofrande, inclusiv tăieței.

Cei mai mulți chinezi de aici sunt adepți ai zeiței Kali, sau, mai exact, ai acestui templu.

Aceste temple interesante sunt adevărate comori ale Indiei.

4. Templul care dispare de lângă Vadodara

Îți poți imagina un templu care dispare și apoi revine la vedere după o vreme? Da, la aproximativ 65 de kilometri de Vadodara se află templul Stambeshwar Mahadev.

Templul se află în Marea Arabiei și poate fi văzut numai la orele refluxului, fiind acoperit de apa mării în timpul fluxului.

5. Altarul zeului motocicletă

„Bullet Baba” sau „altarul lui Om Banna” este aflat în apropiere de Jodhpur, în Rajasthan. Adepții venerează aici o motocicletă marca Bullet Royal Enfield, căreia i se închină băutură. Locuitorii satului cred că zeitatea îi apără de accidente rutiere și de alte pericole atunci când călătoresc.

Om Banna a fost ultimul proprietar al motocicletei. A murit pe loc într-un accident rutier petrecut în 1991, izbindu-se de un copac de pe marginea drumului după ce s-a dezechilibrat pe motocicleta care azi e venerată.

Potrivit legendei, după accident, poliția a recuperat motocicleta și a depozitat-o la secție, însă „ca prin minune”, după cum spun localnicii, vehiculul a dispărut peste noapte din sediul poliției și a apărut la locul accidentului.

Polițiștii au luat iar motocicleta, i-au scos benzina ca să preîntâmpine un nou „furt”, însă peste noapte motocicleta s-a materializat din nou la locul unde a murit Om Banna.

Localnicii au considerat aceste povești un semn divin și au construit un templu în onoarea motocicletei.

6. Templul Karni Mata – Aici sunt venerați șobolanii

Templul Karni Mata din Deshnok, situat la 30 de kilometri sud de Bikaner, în Rajahstan, venerează șobolanii, care sunt socotiți încarnările zeiței Karni Mata și ale celor patru copii ai ei. Șobolanilor li se permite să circule liberi prin templu și sunt hrăniți cu lapte și alte ofrande.

Șobolani sunt tratați ca ființe sacre și li se oferă protecție în templu. Un alt templu dedicat aceleiași zeițe se deosebește de celelalte prin faptul că nu conține vreo imagine sau vreo statuie a ei, ci mai degrabă o urmă de talpă care simbolizează vizita ei în acel loc.

Karni Mata este cunoscută și sub numele de „dadi wali dokri” („bătrâna cu barbă”).

7. Templul în formă de pagodă

Iată și ultimul exemplu de pe lista noastră cu temple interesante din India. Templul Hadimba din Manali este o structură cu patru etaje ce are o arhitectură unică, în stil de pagodă, deosebindu-se astfel de celelalte temple.

Templul Hidimba, cunoscut în partea locului sub numele de Templul Dhungari, este situat în nordul Indiei, la poalele Munților Himalaya. Este dedicat lui Hadimba Devi, sora unui demon și soția lui Bhima, o figură din epopeea indiană Mahabharata.

Templul este înconjurat de o superbă pădure de cedru și este construit pe o stâncă uriașă ce iese din pământ, considerată o imagine a zeității. Structura a fost ridicată în 1553.


Sursa: incredibilia.ro


Like it? Share with your friends!

0