fbpx
0

Cu peste 1200 de ani în urmă, civilizaţia Chimu a inventat un dispozitiv de comunicare similar telefonului nostru. Dovada o reprezintă un artefact din colecţia Muzeului Naţional al Indienilor Americani, complexul din Maryland.

Oamenii ştiu că telefonul a fost inventat oficial în 1870, când Elisha Gray şi Alexander Graham Bell, îl dezvoltaseră independent. Ambii inventatori s-au grăbit la oficiul de brevete, la câteva ore distanţă unul de altul.

Cu toate acestea, cronologic, Alexander Graham Bell a fost cel care a înregistrat primul invenţia. La scurt timp, Grey şi Bell s-au angajat într-o lungă bătălie juridică în legătură cu paternitatea invenţiei, în cele din urmă Bell fiind desemnat câştigător.

Cu toate acestea, nu mulţi ştiu că, în realitate, întâietatea paternităţii telefonului aparţine unei populaţii precolumbiene care a trăit între 800 şi 1470 d.Hr., cunoscută sub numele de civilizaţia Chimu.

Deşi nu avea un sistem de scriere, Chimu a dezvoltat unul dintre primele exemple de ingeniozitate în emisfera occidentală compus din două capete de dovleac învelite în rășină şi sfoară, configurate pentru a obţine un dispozitiv de comunicare similar telefonului nostru.

Dispozitivul zăcea uitat în depozitul Muzeului Naţional al Indienilor Americani (National Museum of the American Indian-NMAI) aflat sub patronajul Institutului Smithsonian, într-o cutie de carton rezistentă la umiditate.

Obiectul a ieşit puţin, din întâmplare, atrăgând atenţia curatorilor muzeului care au decis să-l expună din nou pentru a permite vizitatorilor să afle despre această extraordinară invenţie.

Această minune protoinginerească se compune din două receptoare din dovleac acoperite cu răşină, o membrană de piele cusută la baza receptoarelor şi o sfoară de bumbac cu o lungime de 23 metri.

Este un obiect unic. Nu au mai fost descoperite altele. Provine din geniul unei societăţi autohtone care nu avea nici măcar un limbaj scris”, spune Ramiro Matos, antropolog şi arheolog specializat în studiul Anzilor centrali şi curator al NMAI.

Din păcate, nu vom şti niciodată care a fost ideea iniţială din spatele creaţiei sale”.


Sursa: cunoastelumea.ro


Like it? Share with your friends!

0