0
1 share

În anii 1980, cercetătorii erau convinși de faptul că toți oamenii care trăiesc astăzi pe Terra sunt descendenții unei femei, numită “Eva Mitocondrială”, care a trăit în Africa între 150 000 și 200 000 de ani în urmă. Această descoperire, alături de alte dovezi, sugera că oamenii au evoluat dintr-o singură populație, o interpretare care a căzut testul timpului. Potrivit unui studiu publicat în „Trends in Ecology & Evolution” ideea că specia noastră, Homo sapiens, se trage dintr-o singură populație și o singură regiune din Africa, este greșită.

Privind unele dintre cele mai recente dovezi arheologice, genetice și de mediu, o echipă de experți internaționali condusă de Eleanor Scerri de la Școala de Arheologie din Oxford a prezentat o poveste alternativă pentru evoluția speciei noastre, care arată că omul modern a apărut din populații izolate împrăștiate pe întreg continentul african, care ocazional s-au întâlnit, interacționat și încrucișat. Treptat, această intercalare a caracteristicilor genetice a dus la evoluția în specia noastră.

„În timp ce Eva Mitocondrială a fost o persoană reală, aceasta nu era singurul strămoș din acea perioadă. S-a întâmplat ca aceasta să fie femeia de la care toți oamenii care trăiesc azi au moștenit codul genetic mitocondrial. Însă ideea conform căreia oamenii moderni au un singur strămoș comun și au progresat într-o manieră liniară simplă până la aspectul fizic actual este atractivă, dar nu se potrivește perfect cu informațiile disponibile. Oamenii moderni sunt rezultatul încrucisării unor populații împrăștiate în întreaga Africă”, a declarat Eleanor Scerri pentru Gizmo.

Fără îndoială, Eva Mitocondrială, la fel ca și ceilalți oameni, a avut o linie genetică bogată, iar povestea speciei noastre, așa cum o ilustrează această lucrare, nu a început și nu s-a terminat cu ea sau cu populația din care aceasta a făcut parte. Realitatea, așa cum este sugerată de această ultimă cercetare, este că strămoșii noștri au fost răspândiți în Africa, segregați prin habitate diverse, de la zonele deșertice din nord și centru și până la cele mai bogate în vegetație din apropierea coastelor.
Oamenii

Citeste mai mult: http://www.cunoastelumea.ro/oamenii-nu-ar-avea-doar-un-singur-stramos-comun/


Like it? Share with your friends!

0
1 share