fbpx
0

Potrivit earth.com, un studiu efectuat de curând de către cercetătorii din Olanda a arătat că, la copii, lecțiile de muzică, învățarea modului de utilizare a unui instrument muzical, au ca rezultat nu doar simpla dezvoltare a unei deprinderi practice, ci și dezvoltarea unor abilități cognitive, precum și îmbunătățirea performanțelor școlare. Lecțiile succesive de pian, de vioară și nu numai, sunt capabile, după cum s-a arătat de curând, să îmbunătățească, în mod gradual, atât capacitatea de planificare și de autocontrol, cât și memoria sau capacitatea de a acumula noi cunoștințe.

Din păcate, arată autorul studiului, dr. Artur Jaschke de la Universitatea Liberă din Amsterdam (Țările de Jos), cu toate că știința dezvăluie rolul benefic pe care îl are muzica asupra funcțiilor cognitive, acestei materii îi este rezervat, în mod nejustificat, doar un rol minor, secundar, în programa școlară. Se poate spune același lucru și cu privire la învățământul preuniversitar din România.

În studiul condus de către dr. Jaschke au fost implicați 147 de copii, cu o vârstă medie de 6 ani. Aceștia au fost împărțiți în patru grupe. Copiii din prima grupă au primit lecții de muzică la școală. Cei din grupul secund au beneficiat de lecții private de muzică. Cei din al treilea grup au participat doar la lecții de arte vizuale, în vreme ce copiii din grupul al patrulea nu au participat la lecții de muzică sau la cursuri într-un alt domeniu artistic.

 După doi ani și jumătate au fost evaluate abilitățile cognitive și performanțele la învățătură ale copiilor. Care a fost rezultatul? S-a constatat că, indiferent de nivelul abilităților muzicale și de tipul de lecții la care au luat parte (cursuri private sau efectuate la școală), copiii care au exersat folosirea unui instrument muzical s-au dezvoltat cel mai bine, pe plan intelectual. Ei au dovedit abilități sporite de planificare, organizare și ducere la bun sfârșit a activităților, precum și performanțe școlare superioare.
Studiu

Citeste mai mult: http://www.cunoastelumea.ro/studiu-de-ultima-ora-copiii-care-exerseaza-la-un-instrument-muzical-isi-imbunatatesc-abilitatile-cognitive/


Like it? Share with your friends!

0