0

În conformitate cu rezultatele unui studiu efectuat de o echipă internaţională de cercetători condusă de Dr. Alan Scoboria, profesor asociat în cadrul Department of Psychology al University of Windsor, Canada, aproximativ 50% dintre oameni sunt predispuşi să creadă că au trăit evenimente fictive.

Într-un studiu cu privire la amintirile false, Dr. Scoboria şi colaboratorii săi arată că aproape jumătate dintre participanţii care au fost chestionaţi în legatură cu un eveniment complet fictiv care ar fi avut loc în viața lor și care îşi imaginează, în mod repetat, că acesta a avut loc, ajung să creadă că acel eveniment chiar s-a întâmplat în realitate.

„Amintirile sunt prețioase. Ele ne conferă un sentiment de identitate şi ne influenţează deciziile din prezent, dar și din viitor”.

„Amintirile par eterne şi ele au un rol important în definirea personalităţii noastre. Convingerile noastre despre trecut evidenţiază aspecte centrale ale personalităţii noastre”.

„Cu toate acestea, amintirea trecutului este un fenomen complex, care este supus erorii”, au declarat autorii studiului.

„Caracterul maleabil al memoriei umane i-a determinat pe unii oameni de știință să afirme că experienţele de viaţă sunt stocate în memorie cu erori. Într-adevăr, mulți cercetători sunt de acord că reamintirea reprezintă, într-o oarecare măsură, un proces de reconsolidare a informaţiei din memorie”.

„Teoriile actuale sugerează că capacitatea noastră de a reutiliza, în mod flexibil, informațiile pe care ni le reamintim din surse multiple ne ajută să rezolvăm problemele curente și să anticipăm evenimentele viitoare”.

„Datorită unui sistem de memorare reconstructiv și flexibil, oamenii îşi pot crea amintiri autobiografice detaliate și coerente ale unor evenimente care nu s-au întâmplat în realitate”, au remarcat cercetătorii.

„Existența unor amintiri autobiografice iluzorii și a unor convingeri false despre propriul trecut are implicații profunde pentru psihologie și alte discipline. Astfel, este crucial pentru psihologi să înţeleagă mecanismele care stau la baza dezvoltării unor convingeri greșite și a unor amintiri iluzorii”.

Sursa: https://howandwhy.ro/cultura/1752-Studiu-50-dintre-oameni-sunt-predispusi-sa-creada-ca-au-trait-evenimente-fictive.html


Like it? Share with your friends!

0

What's Your Reaction?

Cry Cry
0
Cry
Cute Cute
0
Cute
Damn Damn
0
Damn
Dislike Dislike
0
Dislike
Like Like
0
Like
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF