fbpx
0

Odihna insuficientă, fumatul, dieta dezechilibrată, consumul de alcool sau excesele la sală sunt factori care afectează aspectul pielii noastre. Felul în care trăim se reflectă asupra sănătății întregului organism și implicit a sănătății pielii. Odată identificați principalii „vinovați” află care sunt cele mai adecvate metode prin care poți elimina problemele.

Odihnește-te suficient

Noaptea este momentul în care pielea se regenerează și își stabilește echilibrul. Un program care include opt ore de somn este imperios necesar, altfel pielea devine palidă, iar dimineața te vei confrunta cu cearcăne și ochi umflați. Perioadele îndelungate în care nu sunt respectate orele de somn pot determina eliberarea cortizolului, care, atunci când este produs în exces, cauzează degradarea colagenului.

În contrapartidă, prea multe ore de somn te pot pune în fața altei probleme: descompunerea celulară.

Un alt efect nedorit este scăderea producției hormonilor de creștere umană, care joacă un rol esențial în refacerea țesuturilor. De asemenea, poziția din timpul somnului determină sau întârzie apariția liniilor fine. Persoanele care dorm pe o parte sau pe abdomen sunt mai predispuse la apariția acestora.

Renunță la fumat

O singură ţigară conţine peste 4.000 de substanţe nocive. Nicotina, monoxidul de carbon și cianura de hidrogen sunt printre cele mai toxice și prezintă efecte devastatoare asupra pielii. Printre efectele imediate pe care le are „savurarea” unei ţigări asupra pielii se numără vasoconstricţia și limitarea fluxului de oxigen spre celulele de la nivelul pielii. Este motivul pentru care cei mai mulți fumători au pielea înroșită și vase sangvine sparte.

Soluția cea mai eficientă este renunțarea la acest viciu. De asemenea, un ritual zilnic de îngrijire bazat pe creme și loțiuni care să conțină antioxidanți, colagen bogat în peptide și produse cu factor de protecție solară are efecte benefice asupra pielii.

Evită alcoolul în exces

Băuturile alcoolice deshidratează pielea și o pot priva de necesarul de apă care alimentează celulele corpului, din interior spre exterior. Pielea devine deshidratată și poate avea un aspect lipsit de strălucire, bolnăvicios, pori vizibili, linii fine și riduri mai pronunțate, în special în zona delicată din jurul ochilor. De asemenea, prezența alcoolului în organism încetinește regenerarea celulară.

La fel ca și în cazul fumatului, pentru a evita aceste probleme, renunță la a mai consuma alcool. Desigur, poți să te bucuri de un pahar de vin sau o halbă de bere, dar ar trebui să bei și un pahar de apă după fiecare. Nu uita de ritualul de îngrijire al pielii.

Adoptă o dietă echilibrată

O dietă dezechilibrată, săracă în nutrimente și minerale esențiale se poate „citi” pe față. În schimb, atunci când regimul alimentar conține antioxidanți, acizi grași Omega-3 și Omega-6, un aport suficient de apă și nutrimente, pielea este curată și are un aspect sănătos.

Foarte multe dintre problemele pielii pot fi accentuate de consumarea anumitor alimente. Spre exemplu, zaharurile și carbohidrații rafinați, grăsimile saturate și alimentele procesate pot să intensifice erupțiile acneice. Renunțarea la aceste alimente este esențială, mai ales în cazul persoanelor care suferă de psoriazis.

Pentru o piele sănătoasă, care să radieze, este indicată alegerea unei diete bogate în fructe și legume proaspete, proteine slabe și, bineînțeles, consumarea unei cantități suficiente de apă (minimum doi litri pe zi).

 

Activitățile sportive pot dăuna pielii

Antrenamentele fizice au multiple beneficii. Datorită mișcării, sângele bogat în oxigen alimentează corespunzător structurile de la nivelul pielii, sunt eliminate toxinele, reziduurile celulare şi radicalii liberi din celulele care funcționează la capacitate optimă.

Ai grijă însă, atunci când practici activități fizice în aer liber, să folosești o cremă cu protecție solară, preferabil rezistentă la apă. Astfel îți vei feri pielea de acțiunea razelor UV. Evită intervalul orar în care acțiunea razelor solare este puternică și poartă haine din țesături care absorb umezeala. Această practică este recomandată în special persoanelor care suferă de acnee.Like it? Share with your friends!

0