fbpx
0

Ei bine, se pare ca exista o explicatie stiintifica pentru acest tip de comportament: un studiu recent confirma ca avem o doza limitata de autocontrol, care se consuma pe timpul zilei, iar seara se pare ca ne parasesc puterile si cedam tentatiilor.

Cercetatorii de la Texas A&M au desfasurat doua experimente pentru a testa daca utilizarea autocontrolului in primul test il va slabi ca intensitate in cel de-al doilea test. In primul experiment, 657 studenti au avut de redactat o lucrare scrisa. Unii au fost rugati sa scrie despre o calatorie recenta, iar altii sa scrie despre o calatorie recenta fara sa foloseasca literele A si N.

Apoi studentii au fost supusi testului Stroop, in care trebuie sa identifici culoarea exprimata printr-un cuvant (de exemplu daca vezi cuvantul “albastru” scris cu galben, cuvantul pe care trebuie sa-l scrii este galben) sau sa numeasca culoarea unei emotii sau a unui cuvant neutru. Iti da dureri de cap numai gandul la un astfel de test.

Conform studiului, ignorarea semnificatiei cuvintelor si concentrarea pe culori necesita exercitarea autocontrolului.

Rezultatele au aratat ca studentii care avut de completat sarcina mai dificila a compunerii scrise au terminat la fel de repede ca studentii care au avut sarcina mai usoara, insa au facut mai multe greseli la testul Stroop pe care l-au facut imediat dupa.

Cercetatorii cred ca aceasta este “cea mai puternica dovada de pana acum” ca autocontrolul se consuma pe masura ce il folosim. (Cu tot respectul pentru oamenii de stiinta, dar fiecare dintre noi a aflat acest lucru pe propria piele.)

Desi nu sunt pe deplin siguri de motivul care ne dilueaza vointa pe parcursul zilei, cercetatorii sugereaza mai multe explicatii. Poate ca ne consumam cu adevarat resursele pe parcursul zilei sau poate ca doar ni le dozam in mod subconstient pentru a mai avea ceva resurse si spre sfarsitul zilei. O alta posibilitate ar fi ca, pe parcursul unei zilei, ceea ce “trebuie” sa facem incepe sa se schimbe in ceea ce “vrem” sa facem spre sfarsitul zilei. Cu alte cuvinte, dorinta devine mai puternica decat vointa.

Este bine de stiut ca nu este intrutotul vina noastra ca seara ne lasam ispititi de mancaruri mai putin sanatoase. Aceasta informatie ne ajuta sa fim mai constienti de faptul ca vointa ne slabeste pe parcursul zilei asa incat putem sa ne planificam sarcinile mai dificile dimineata, pentru a ne pastra ceva rezerve de vointa pentru a rezista tentatiilor care par mai puternice seara.

Sau poate ca este bine sa ne gasim metode noi de rasfat seara – o masca faciala, o carte buna sau un ceai relaxant.


Sursa: https://viataverdeviu.ro/


Like it? Share with your friends!

0