fbpx
0

Una dintre cele mai bizare activități după care se dădeau în vânt bărbații din vechime era „doborârea corturilor”. Pornita dintr-o necesitate militara – atunci cand o armata invada tabara inamica, era imperios necesar ca soldatii ei să încerce să doboare corturile peste adversari, spre a-i debusola complet – ea a devenit un sport în Macedonia secolului IV i.Hr.

Pe partea militară, ea a fost folosită de oștile lui Alexandru Macedon în luptele cu afganii și indienii, din 326 i.Hr., dar falangele macedonene dobândisera deja experiență în acest sens din numeroasele „concursuri”. Miza era doborarea, din goana calului, a cât mai multor corturi, folosind doar sabia sau sulita. Într-o forma modificata, jocul este practicat încă în Pakistan si a ramas la fel de periculos ca odinioara, numerosi calareti pierzandu-si viata si numerosi cai fiind raniti.

Egiptenii aveau un sport și mai primejdios: aflați pe plute înguste, concurenții pluteau pe Nil si incercau sa-si impinga adversarii in apa cu ajutorul unor prajini lungi. O baie nu face rau nimanui, veti zice, dar ideea sportului – si principalul punct de atractie pentru miile de spectatori cam sadici, care urmareau duelurile de pe mal – era ca partidele se desfasurau in apele cele mai infestate cu crocodili. Nu-i de mirare ca majoritatea participantilor nu aveau timp sa-si inscrie in palmares prea multe victorii…

Citește mai mult: http://www.cunoastelumea.ro/sporturile-extreme-ale-antichitatii/


Like it? Share with your friends!

0