fbpx
0

Orașul Chengdu din sud-vestul Chinei intenționează să lanseze în spațiu în anul 2020 un satelit care să ilumineze orașul pe timpul nopții, satelit cunoscut sub numele de “Luna Artificială”. Potrivit lui Wu Chunfeng, președinte al Chengdu Aerospace Science and Technology Microelectronics System Research Institute, strălucirea Lunii artificiale va fi de opt ori mai puternică decât cea a Lunii naturale, lucru ce va conduce de închiderea luminii stradale și, implicit, la o factură mai mică pe care municipalitatea va trebui să o achite către furnizorul de energie electrică.

Luna artificială va putea ilumina o zonă cu un diametru de 10 până la 80 de kilometri, iluminarea putând fi controlată de la sol de către o echipă te tehnicieni. Ideea “lunii artificiale” a venit de la un artist francez care și-a imaginat un colier din oglinzi agățat deasupra Pământului, care ar putea reflecta lumina Soarelui pe străzile din Paris pe tot parcursul anului. Însă francezii nu au pus niciodată în practică proiectul, acesta fiind extrem de controversat, mulți astronomi susținând că o asemenea Lună artificială le-ar bloca observațiile, și i-ar deranja pe cetățeni dar și pe animale din cauza luminii puternice.

„Testul satelitului a început cu mulți ani în urmă, iar acum tehnologia este gata. Ne-am luat toate măsurile de securitate și pot spune că am consultat atât astronomi cât și zoologi. Toți au fost de acord că Luna noastră nu va afecta fauna din pădurile noastre, mai ales că intensitatea satelitului va fi cea a unui apus de Soare”, a explicat Wu. Ideea prezentată de chinezi a fost pusă în practică de ruși în 1993. În acel an Moscova a testat un proiector spațial numit Zemlia-2. Invenția trimitea pe Pământ un “punct” de lumină de 5 km diametru și se deplasa pe orbită cu 8 km pe secundă, ca și cea a navei de transport cargo Progrès, dezvoltată pentru a alimenta stația spațială Salyut 6, ca parte a programului spațial sovietic.

spațiu

Citeste mai mult: http://www.cunoastelumea.ro/china-va-lansa-in-spatiu-o-luna-artificiala-in-2020-scopul-proiectului-renuntarea-la-iluminatul-stradal/


Like it? Share with your friends!

0