0
1 share

Printre alte fortificații romane din Dacia antică avem și Castrul de la Buciumi (jud. Sălaj). Acesta a fost un puternic punct fortificat în sistemul defensiv al Daciei romane, asigurând apărarea zonei Porolissum (Dacia Porolissensis). Ansamblul de piatră a fost construit în anul 114 și a fost sediul Cohortei a II-a Augusta Brittonum. Acest castru adăpostea o unitate militară de 500 – 1000 de soldați. Perioada de activitate a fost între 114 – sec. III d.Hr. Dimensiunile la suprafață (zidul de piatră) au fost de 134×167 m2 (2,2 ha.). Dimensiunile și suprafața palisadei și a valului de pământ au fost de 125×160 m2 (2 ha.)

Castrul roman de la Bucium se află în partea nordică a localităţii, pe Valea Agrijului. A fost un castru auxiliar puternic, fortificat cu zid de piatră şi turnuri. Avea legături directe cu castrele Largina și Optatiana. Primele însemnări despre existența acestui castru provin din secolul XVI, de la istoricul transilvan Stephanus Zamosius. Pe platoul înalt, în urma săpăturilor arheologice efectuate de către specialişti din Zalău şi Cluj, au fost identificate ziduri, şanţuri, turnuri, porţi şi o bazilica. Lucrările au durat 13 ani (1963-1976), perioadă în care a fost cercetată zona, iar ruinele au fost identificate şi conservate. Construit inițial cu împrejmuire de „val de pământ” și lemn, în urma atacurilor dacilor liberi și a popoarelor migratoare acesta a fost distrus prin ardere. S-a ajuns la concluzia că fortificaţia cu zid de piatră a fost construită mai târziu, probabil la începutul secolului III, în timpul domniei lui Caracalla (211-217). La nord-est de castru au fost identificate urmele unei aşezări civile, iar la sud-est şi urmele termelor romane ce depindeau de acest castru.

Castrul roman de la Buciumi este primul castru roman din ţară săpat integral şi publicat printr-o monografie, dar este şi primul sit arheologic antic din România la care accesul se va face cu ajutorul unui lift vertical. Neobişnuita instalaţie a fost realizată aici printr-un proiect cu finanţare europeană, „Circuitul castrelor romane din Sălaj”, prin care Consiliul Judeţean și-a propus să pună în valoare două dintre castrele romane din Sălaj – cel de la Buciumi şi cel de la Porolissum – Moigrad.

Sălaj

Citeste mai mult: http://www.cunoastelumea.ro/singurul-castru-roman-cu-lift-din-lume-se-afla-in-romania-la-buciumi-jud-salaj/


Like it? Share with your friends!

0
1 share
Share via