fbpx
0

În provincia chineză Yunnan se află un monument geologic de mare frumusețe, cu aspect impresionant. Este vorba despre o fascinantă „pădure de piatră”, numită Shilin, de către chinezi. Ciudatele formațiuni de calcar ocupă o suprafață enormă, de 500 de kilometri pătrați.

Vârsta ciudatelor formațiuni carstice este de circa 270 de milioane de ani. Ele s-au format prin acțiunea mai multor factori naturali. Calcarul a fost, de-a lungul miilor de ani, fragmentat și fisurat de către seisme puternice și, în paralel, a fost erodat de către apă și vânt, rezultând formațiunile neobișnuite pe care le putem admira astăzi.

Miile de formațiuni gigantice au forma unor stalagmite, printre care, dacă îți găsești drum și reușești să avansezi, te poți rătăci cu ușurință. Shilin este o zonă divizată în mai multe mici „păduri de piatră” și conține, în plus, și alte obiective cu înfățișare spectaculoasă, printre care se numără cascade, lacuri (dintre care unul dispune și de o mică insulă), grote și peșteri. Tot acolo se află și un râu subpământean.

Shilin

Una dintre atracțiile de la Shilin este Piatra Ashima. Această formațiune are o poveste ce amintește de unele legende românești, cu privire la personaje ce s-au preschimbat în stane de piatră, pentru a scăpa de vrăjmași, de urmăritorii lor. Se povestește că Ashima, o frumoasă fată ce trăia în vechime pe acele meleaguri a fugit în pădure și s-a preschimbat în stană de piatră, deoarece familia sa îi interzisese să își unească destinul cu tânărul pe care îl iubea.

Unele dintre formațiunile geologice de la Shilin au aspectul unor arbori pietrificați, de aici și numele de „Pădurea de piatră”. Acolo unde astăzi se află neobișnuita Pădure de Piatră – obiectiv unic la nivel mondial, exista, cu aproximativ 270 de milioane de ani în urmă, o mare cu adâncime redusă, care între timp a secat. Pe durata epocii geologice numite Permian s-au acumulat depozite de gresie, intercalate cu straturi de calcar. Cu timpul, calcarul de la suprafață a fost modelat de către șuvoaiele de apă și curenții de aer, rezultând un straniu peisaj, de o frumusețe nepământeană.

Shilin


Citeste mai mult: http://www.cunoastelumea.ro/shilin-fascinanta-padure-de-piatra-din-china-monumentul-geologic-are-o-varsta-de-sute-de-milioane-de-ani/


Like it? Share with your friends!

0