fbpx
0
9 shares

Conform unui articol publicat in 1930 in New York Times, Wu Chung-chieh, profesor la Universitatea Chengdu, a descoperit in arhivele guvernului Imperial Chinez din 1827 o mentiune despre felicitarile adresate lui Li Ching-Yuen cu ocazia aniversarii sale de 150 de ani, apoi alte documente care atestau felicitarile oficiale oferite cu ocazia aniversarii sale de 200 de ani in 1877.

In 1928, un corespondent al ziarului New York Times a mentionat ca multi dintre batranii care traiau in aceeasi zona cu Li isi aminteau ca bunicii lor il stiau pe cand ei erau niste copii, iar la acel moment el era deja adult.

Li Ching Yuen se pare ca si-a inceput cariera de ierbolog la varsta de 10 ani, cand culegea plante medicinale din munti si a deprins secretele acestora de prelungire a vietii. Timp de aproximativ 40 de ani, a trait consumând plante precum ciuperci reishi, goji, ginseng salbatic, he shoo wu (hrisca chinezeasca), gotu kola (ruda cu planta buricul apei) si vin de orez.

In 1749, la varsta de 71 de ani, s-a inrolat in armata chineza ca profesor de arte martiale.

Conform celor mai multe istorisiri care circulau in provincia sa, Li putea sa citeasca si sa scrie de mic copil, iar pâna la varsta de 10 ani calatorise deja in Kansu, Shansi, Tibet, Annam, Siam si Manciuria pentru a culege plante. In primii o suta de ani a avut aceasta ocupatie.

Apoi a trecut la vanzarea plantelor culese de altii.

Li a fost intrebat care este secretul longevitatii sale. Iata ce a raspuns: “Pastreaza o inima linistita, pastreaza-ti neclintirea ca o testoasa, paseste vioi ca un porumbel si dormi ca un câine.” Acestea au fost sfaturile date de Li lui Wu Pei-fu, comandantul suprem, care l-a luat pe Li in casa sa pentru a invata de la el secretul unei vieti extrem de lungi.

Li a sustinut ca pacea si calmul interior al mintii, impreuna cu tehnicile de respiratie, erau secretele unei longevitati uimitoare. Evident ca si dieta sa a avut un rol important.

Este, insa, fascinant ca o persoana atât de longeviva din istoria omenirii atribuie lungimea vietii sale starii de spirit.

De ce este atât de greu de crezut?

Cu o speranta medie de viata in occident de 70-85 de ani, ideea ca o persoana ar putea trai peste 100 de ani pare exagerata. Iar gândul ca cineva ar trai peste 200 de ani este de-a dreptul suspicioasa. Dar de ce ne vine atat de greu sa credem ca oamenii pot trai atat de mult?

Sa nu uitam ca sunt oameni in lume care nu muncesc 8 ore pe zi, nu sunt stresati din cauza datoriilor, nu respira aerul poluat al centrelor urbane si fac miscare in mod regulat. In plus, nu consuma zaharuri sau alt fel de produse rafinate si nici produse stropite cu pesticide.

Nu consuma carne plina de grasimi, dulciuri sau alimente modificate genetic. Nu iau antibiotice. Nu consuma alcool si nu fumeaza. Dieta lor nu contine alimentele nesanatoase consumate in ziua de azi atat de frecvent de cei mai multi oameni si, in plus, includ in dieta lor superalimente precum plante medicinale, care sunt precum steroizii pentru organele corpului si sistemul imunitar.

Acesti oameni isi petrec mare parte din timp in natura, practicand tehnici de respiratie si meditatie, care au dovedit ca pot imbunatati sanatatea mentala, fizica si emotionala. Traiesc o viata simpla, dorm bine si petrec mult timp la soare.

Cand oamenii obisnuiti se relaxeaza la soare, se simt revigorati si numesc aceasta odihna “vacanta”. Sa ne imaginam ca am petrece o viata intreaga facând acest lucru in munti, si, pe langa aceasta, avem starea mentala, spirituala si fizica perfecta. Nu exista nicio indoiala ca, daca am face toate aceste lucruri, am trai cu usurinta pâna la 100 de ani.

Daca avem grija cum trebuie de corpul nostru, cine stie cat am putea trai?


Sursa: https://viataverdeviu.ro/


Like it? Share with your friends!

0
9 shares
Share via