fbpx
0

Misterul metanului de pe Marte poate fi în sfârşit dezlegat, după ce savanţii au confirmat pe 1 aprilie prezenţa gazului pe Planeta Roşie şi originea lui.

Chiar şi după 15 ani de la prima detectare a urmelor de metan din atmosfera marţiană, dezbaterile cu privire la acurateţea măsurătorilor nu au încetat. Miza este mare, întrucât metanul de pe Terra este în mare parte produs de forme de viaţă simple, scrie Phys.

Pentru că CH4 în stare gazoasă se risipeşte relativ rapid – în circa 12 ani pe Terra – şi din cauza dificultăţii observării atmosferei marţiene, mulţi savanţi au pus la îndoială exactitatea rezultatelor anterioare care se bazau pe un singur set de date. Acum, o echipă internaţională de experţi a comparat observaţiile de la două surse diferite, luate la doar o zi distanţă în 2013, pentru a găsi dovezi independente ale existenţei metanului pe planeta vecină.

De asemenea, au condus două experimente în paralel pentru a determina cea mai probabilă sursă de metan pe Marte: un strat de gheaţă la est de Craterul Gale, care este considerat un lac secat.


Citește mai mult: https://www.descopera.ro/stiinta/18013469-savantii-sursa-metan-marte


Like it? Share with your friends!

0