0
1 share

În ultimii 50 de ani, cercetătorii au descoperit 43 de persoane în întreaga lume care au o particularitate a sângelui cu potenţial uriaş de a salva vieţi; de aceea a fost numit „sângele de aur”. Așa numitul “Sânge de aur” a fost identificat pentru prima dată în 1961, la o femeie din Australia. La vremea respectivă, medicii considerau că un embrion cu acest tip de sânge nu ar fi avut nicio şansă de supravieţuire, cu atât mai puţin şansa de a atinge vârsta adultă. Şi totuşi, până în 2010, au fost descoperite 43 de persoane, pe tot globul, cu Rh nul. Cercetătorii au încă de desluşit multe mistere al acestui complex sistem Rh şi donatorii sunt foarte căutaţi.

Sângele cu Rh nul este considerat universal compatibil cu toate grupele care au particularităţi deosebite ale Rh-ului negativ, ceea ce face ca potenţialul său de a salva vieţi să fie unul uriaș. Totuși, medicii sunt încă rezervaţi în a efectua transfuzii cu acest sânge şi o fac numai în cazuri extreme, când viaţa pacienţilor este în pericol, pentru că o dată administrat este foarte greu de găsit ulterior. În situaţia inversă, în care o persoană cu Rh nul are nevoie de o transfuzie, aceasta poate fi făcută doar cu sânge identic, ceea ce o face dependentă de ceilalți 43 de oameni de pe planetă în aceeași situație, aflați în Brazilia, China, Japonia, Statele Unite, Irlanda, iar trimiterea de sânge dintr-o ţară în alta este un coşmar birocratic, cea mai sigură metodă este donarea periodică de sânge pentru propria nevoie.

Ce anume crează tipurile diferite de sânge?
Ne-a luat ceva timp să înțelegem complicațiile sângelui, dar astăzi știm că această substanță care susține viața constă în:
– Celulele roșii din sânge (hemoglobină) – celule care transporta oxigen și elimină dioxidul de carbon din organism;
– Celulele albe din sânge (leucocite, de exemplu) – celulele imune care protejează organismul împotriva infecțiilor și a agenților străini;
– Trombocite – celule care elimină cheagurile de sânge;
– Plasma – un lichid care poartă săruri și enzime.

Sângele de aur


Citeste mai mult: http://www.cunoastelumea.ro/sangele-de-aur-cea-mai-rara-grupa-de-sange-din-lume-doar-43-de-persoane-de-pe-planeta-o-au/


Like it? Share with your friends!

0
1 share

What's Your Reaction?

Cry Cry
0
Cry
Cute Cute
0
Cute
Damn Damn
0
Damn
Dislike Dislike
0
Dislike
Like Like
0
Like
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF