fbpx
0

Viteza cu care lumea de astăzi se schimbă ne aduce în faţa unor atitudini care în urmă cu 50 de ani nu existau. Avem un singur creier şi zeci de activităţi pe care trebuie să le facem zilnic cu ajutorul lui.Cum timpul este limitat, am început să credem că succesul depinde de ceea ce astăzi numim “multitasking”, adică abilitatea de a face mai multe lucruri concomitent.

Omul modern este un adevărat maestru în ceea ce priveşte trecerea permanentă de la o activitate la alta. Să fie oare aceasta o calitate sau mai curând un obicei la care ar trebui să renunţăm înainte de a pune în pericol sănătatea creierului nostru?

Cât de des suntem distraşi?

Dacă acum un deceniu ne concentram pe altceva din trei, în trei minute, acum la fiecare 45 de minute atenția noastră este distrasă. La fiecare două minute aruncăm o privire la ecranul telefonului mobil pentru a verifica ce mesaje am primit. Iar atunci când lucrăm la calculator, schimbăm în medie de peste 500 de ori/zi activitatea pe care o facem. Deşi credem că multitasking-ul este o modalitate prin care câştigăm timp, studiile au arătat că atunci când întrerupem o activitate pentru alta, pierdem între 5 sau chiar 25 de minute pentru a ne refocaliza atenţia.

Ce riscăm să pierdem?

Cercetătorii au dovedit că, departe de a fi o calitate, multitasking-ul, nu doar că este ineficient, ci produce efecte negative pe termen lung. Creativitatea şi capacitatea de concentrare sunt diminuate, în timp ce nivelul stresului creşte considerabil.

Conform studiilor, creierul uman nu este programat să rezolve două probleme în acelaşi timp. E necesar să rezolve mai întâi una, ca să se poată ocupa eficient de cealaltă.

Aşa cum afirmă şi Dr. Daniel Levitin “de câte ori ne concentrăm pe altceva, creierul trebuie să facă o trecere neurochimică care foloseşte toţi nutrienţii din creier, epuizând rapid rezervele neuronale”.

multitasking


Citeste mai mult: http://www.cunoastelumea.ro/cum-distrugem-sanatatea-creierului-prin-multitasking/


Like it? Share with your friends!

0
Share via