fbpx
0

Aproape toate vertebratele mari de pe Pământ au dispărut brusc acum 66 de milioane de ani. Un asteroid de dimensiune medii este considerat responsabil pentru această dispariție în masă a dinozaurilor. Impactul, numit evenimentul Chicxulub, a declanșat răcirea globală și mai multe erupții vulcanice care au transformat radical Pământul. În anii 1980, Richard Muller, fizician la Universitatea din California, Berkeley, a prezentat ideea că o stea geamănă a Soarelui nostru, cunoscută drept “Nemesis”, ar fi putut juca un rol în acele timpuri „agitând” o centură de asteroizi din sistemul nostru solar cu forța sa gravitațională.

Logica acestei ipoteze ar fi aceea că cele cinci extincții care au avut loc pe Pământ au avut loc la intervale regulate. Deci, unii oameni de știință au ajuns la concluzia că este un model ciclic care ar fi putut fi cauzat de prezența unei alte stele în sistemul nostru solar. Un studiu din 2017 realizat de cercetătorii de la Universitatea din California a dat crezare acestei idei sugerând că aproape toate stelele se formează împreună cu un partener.

Când și-a prezentat ideea prezenței în sistemul nostru solar a lui Nemesis, Muller a susținut că steaua geamănă Soarelui ar fi putut să se intersecteze periodic cu Norul lui Oort, o sferă de corpuri de gheață, multe dintre aceste corpuri călătorind în jurul Soarelui pe orbite eliptice, influențându-le deplasarea și făcând ca unele să cadă pe Terra.

Nemesis

“Când Nemesis trece prin norul Oort, distruge gheața de pe aceste corpuri cerești, făcându-le să-și modifice traiectoriile, iar unele se îndreaptă spre Pământ, provocând evenimente cataclismice”, a declarat Richard Muller.

Dacă Nemesis călătorește prin norul Oort la fiecare 27 de milioane de ani, asta ar putea explica cele cinci extincții masive de pe Pământ. Aceste evenimente includ dispariția dinozaurilor,  care a avut loc acum 251 milioane de ani și a eliminat 96% din specii și o extincție de acum 375 milioane de ani, în care 75% din specii de floră și faună au fost pierdute. La vremea respectivă, Muller a sugerat că tehnologia noastră pur și simplu nu era suficient de bună pentru a observa Nemesis.


Citeste mai mult: http://www.cunoastelumea.ro/multe-dintre-stelele-similare-soarelui-nostru-se-formeaza-in-perechi-ce-cred-oamenii-de-stiinta-ca-s-a-intamplat-cu-nemesis-geamanul-soarelui/


Like it? Share with your friends!

0