1
1 point

Între 1962 și 1996, un reactorul nuclear se afla în inima Londrei, în apropierea unei artere aglomerate, aproape de casele oamenilor și de clădirile publice, fără ca londonezii să știe de existența sa. Reactorul a fost amplasat la subsolul clădirii King William, un fost spital al marinei regale din Greenwich, transformat ulterior în academie militară. Întregul complex a fost înființat în 1873, iar clădirea a fost proiectată de arhitectul englez Sir Christopher Wren. După închiderea spitalului în 1869, clădirea a devenit Colegiul Naval Regal unde au fost instruiți ofițeri din marină.

La începutul anilor 1960, Royal Naval College a achiziționat un reactor nuclear cu putere redusă, numit JASON, pentru a educa și a instrui personalul militar și civil implicat în programul de dezvoltare a submarinelor nucleare. Reactorul de cercetare avea o putere de 10 kW, o înălțime de 1.52 de metri și era înconjurat de peste 300 de tone de oțel și placări de beton pentru a preveni extinderea radiațiilor. În ciuda dimensiunilor mici, Jason a fost puternic. Potrivit The Independent, JASON era de 30 de ori mai radioactiv decât toate reactoarele din acel moment aflate în Marea Britanie. Era ca o bombă cu ceas, care, din fericire, nu a produs niciodată vreo pagubă.

Reactorul nuclear Reactorul nuclear

În 1996, marina a decis să închidă Colegiul Naval și să predea reactorul spre a fi utilizat în scopuri civile. Pentru acest lucru, experții au trebuit să dezactiveze reactorul și să înlăture echipamentul operațional, să scoată combustibilul și să dezmembreze reactorul și plăcile de beton care au devenit iradiate de neutroni de-a lungul anilor. Tot acest proces a durat trei ani, timp în care au fost scoase din zonă un total de 270 de tone de deșeuri nucleare. În noiembrie 1999, Agenția de Mediu a dat în cele din urmă autorizația radiologică. Astăzi, reactorul este folosit pentru teste de către studenții Colegiul Imperial din Ascot.


Citeste mai mult: http://www.cunoastelumea.ro/reactorul-nuclear-secret-amplasat-in-inima-londrei-subiectul-tabu-pentru-mai-bine-de-30-de-ani/


Like it? Share with your friends!

1
1 point

What's Your Reaction?

Cry Cry
0
Cry
Cute Cute
0
Cute
Damn Damn
0
Damn
Dislike Dislike
0
Dislike
Like Like
2
Like
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
Win Win
0
Win
WTF WTF
1
WTF