fbpx
0

O lucrare nouă prezintă o imagine tulburătoare a unui viitor foarte apropiat, în care oamenii se luptă pentru accesul la apă potabilă. Aceste “ războaie pentru apă ” ar putea fi declanșate ca urmare a schimbărilor climatice, a creșterii numărului populației și ar putea deveni reale destul de curând dacă nu luăm măsuri pentru a le preveni. Lucrarea a indicat mai multe zone fierbinți în lume în care “problemele hidro-politice” sunt urgente. În special, cele mai vulnerabile regiuni de pe hartă și în care ar putea apărea astfel de conflicte includ fluviile Nil, Ganges-Brahmaputra, Indus, Tigris-Euphrates și Colorado.

Studiul a fost condus de omul de știință Fabio Farinosi, care s-a folosit de un program de calculator foarte avansat pentru a modela factorii care ar putea provoca conflicte din cauza apei puține. Războaiele pentru apă nu sunt un lucru tocmai nou pentru omenire. Potrivit lui George Dvorsky, de-a lungul istoriei au fost înregistrate la nivel global 551 de astfel de bătălii. Cât de probabile sunt războaielepentru apă acum, în vremuri moderne? Cercetătorii susțin că sunt între 75-95% ca în următorii 50-100 de ani omenirea să treacă prin aceste conflicte. Cât de grave vor fi acestea, desigur, acest aspect rămâne de văzut.

Farinosi speră că situația poate fi îmbunătățită dacă suntem pregătiți, afirmând că totul depinde de cât de bine și echipate sunt statele lumii și cât de dispuse vor fi  să coopereze în rezolvarea acestei probleme: ”În prezent se testează la nivel global diferite metode de extracție și filtrare a apei. Nu știm câte dintre acestea sunt cu adevărat viabile, care vor fi cu adevărat utile și cât de mult vor putea acestea ajuta zonele defavorizate. Autoritățile nu pot lăsă o asemenea responsabilitate pe spatele startup-urilor sau a organizațiilor non-profit. Fiecare țară din lumea civilizată trebuie să fie conștientă de faptul că mai devreme sau mai târziu, vecinii lor mai puțin norocoși din cauza poziționării vor avea probleme din cauza lipsei apei. Trebuie să fie solidari și să încerce să-i ajute pe aceștia, doar așa vom putea evita conflictele”.

pentru apă

Citeste mai mult: http://www.cunoastelumea.ro/razboiul-pentru-apa-o-cercetare-recenta-arata-faptul-ca-sunt-sanse-de-pana-la-95-ca-in-urmatorii-100-de-ani-omenirea-sa-treaca-printr-un-asemenea-conflict/


Like it? Share with your friends!

0