fbpx
0

„Dacă n-aș fi făcut-o, cineva ar fi făcut ceva la fel de interesant dacă nu chiar mai bine în următoarele șase luni. – Steve Russell despre inventarea Spacewar.

Steve Russell – Inventarea Spacewar

Totul a început în 1962, când un programator tânăr, de la MIT, pe nume Steve Russell, inspirat din scrierile lui EE „Doc” Smith, a condus echipa care a creat primul joc de calculator. Starwar a fost primul cel mai popular joc de calculator scris vreodată. Cu toate acestea, au existat cel puțin două jocuri scoase înaintea acestuia, dar nu au fost deloc cunoscute: OXO (1952) și Tenis pentru doi (1958).

A fost nevoie de echipa de aproximativ 200 de ore pentru a scrie prima versiune a Spacewar. Russell a scris Spacewar pe un PDP-1, un calculator interactiv mini-computer (Digital Equipment Corporation), care a folosit un monitor de tip tub-tub și o tastatură de intrare.

Calculatorul a fost donat de producătorul DEC, care spera ca grupul de experți MIT ar putea să facă ceva remarcabil cu produsul lor. Un joc pe calculator numit Spacewar a fost ultimul lucru la care s-a așteptat DEC. Russell nu a profitat niciodată de Spacewar, comercializându-l sau cerând drepturi de autor.

Descrierea Spacewar

Sistemul de operare al PDP-1 a fost primul care permite mai multor utilizatori să partajeze simultan computerul. A fost perfect pentru a juca Spacewar, un joc cu doi jucători care implica 2 nave spațiale care luptă cu torpile fotonice. Fiecare jucător poate manevra o navă spațială și poate trage rachete câtre adversar, evitând în același timp pragul gravitațional al Soarelui.

Până la mijlocul anilor șaizeci Spacewar ar putea fi găsit pe aproape fiecare computer de cercetare din SUA.

Influența asupra lui Nolan Bushnell

Russell s-a transferat la Universitatea Stanford, unde i-a prezentat programarea jocurilor pe calculator și Spacewar unui student de inginerie numit Nolan Bushnell . Bushnell a continuat să scrie primul joc de arcade pe calculator și să pună bazele celebrei companii Atari Computers.

Jocul încă există!

Chiar dacă pare straniu, în ziua de astăzi jocul încă mai există și poate fi jucat după cum urmează:

  • Spacewar Online
    Original cod de joc 1962 rulează pe emulator PDP-1 în Java.
  • Joacă Spacewar Tastele
    „a”, „s”, „d” și „f” controlează una dintre navele spațiale. Tastele „k”, „l”, „;”, „” „controlează cealaltă navă.

Încercați ca să vedeți despre ce este vorba. Grafica aproape inexistentă, dar cu o idee genială, Spacewar a deschis drumul jocurilor pe calculator.


Sursa: efemeride.ro


Like it? Share with your friends!

0