0

Primul vehicul terestru și, totodată, primul automobil care a atins și depășit viteza de 100 km/h a fost conceput și construit în Belgia anului 1899. Era un vehicul pus în mișcare de motoare electrice. Avea lungimea de 3,8 metri, lățimea de 1,56 m, înălțimea de 1,4 metri și o greutate de 1450 kg.

Automobilul purta numele „La Jamais Contente” (sau „The Never Satisfied”, după cum îl numeau englezii) și avea o formă de rachetă sau, mai degrabă, de torpilă. Totuși, aerodinamicitatea îi era diminuată prin poziția înaltă, expusă a pilotului.

Având în vedere că a fost construit în anul 1899, automobilul „La Jamais Contente” era un vehicul revoluționar, a cărui caroserie era confecționată dintr-un aliaj ușor, în a cărui compoziție intrau aluminiul, cuprul, zincul.

automobil

Recordul de viteză a fost obținut, de către automobilul electric „La Jamais Contente”, la 29 aprilie 1899, în apropiere de capitala Franței, la Acheres. Cele două motoare ale mașinii dezvoltau, împreună, circa 68 CP. Primul pământean care a depășit, cu un vehicul terestru, viteza de 100 km/h, a fost belgianul Camille Jenatzy – la bordul automobilului „La Jamais Contente”.

Viteza atinsă de către „La Jamais Contente” la acel moment a fost de aproape 106 km/h, fiind depășit cu mult recordul anterior (92,7 km/h), ce fusese obținut cu doar o lună mai înainte, cu un alt automobil. Noul record nu a mai fost depășit decât peste 3 ani, de către o mașină echipată cu un motor… cu abur, fiind atinsă viteza de 120 km/h.

Începuturile automobilului electric au fost promițătoare, însă interesele comerciale ale unor mari companii din domeniul extracției și prelucrării combustibililor fosili au făcut ca aceste vehicule silențioase și puțin poluante să fie ținute, foarte multă vreme, într-un con de umbră.


Citeste mai mult: http://www.cunoastelumea.ro/primul-automobil-din-lume-care-a-atins-viteza-de-100-km-h-a-fost-unul-electric-evenimentul-a-avut-loc-in-secolul-al-xix-lea/


Like it? Share with your friends!

0
Share via