0

De multă vreme, oamenii de știință încearcă să găsească o planetă formată de curând, aflată la vârsta „copilăriei”. De curând, anunță cei de la CNN, s-a întâmplat și acest lucru, fiind obținute imagini ale unei planete al cărei proces de formare încă nu a luat sfârșit și care are o vârstă foarte redusă, prin comparație cu Terra și cu celelalte planete din sistemul nostru solar.

Unde se află tânărul corp ceresc? Ce vârstă are? PDS 70 este o stea pitică formată foarte „recent”, prin comparație cu vârstele cu care operează de obicei astronomii și cu vârsta sistemului nostru solar (4,57 miliarde de ani). Vârsta stelei PDS 70 este de 10 milioane de ani. În jurul acestei stele pitice gravitează tânăra planetă la care ne referim. Vârsta acestei planete este de numai 5-6 milioane de ani.

Tânăra planetă, căreia i-a fost atribuit numele PDS 70b, are dimensiuni considerabile, fiind de câteva ori mai mare decât Jupiter. PDS 70b este un gigant gazos care gravitează în jurul stelei sale, la o distanță comparabilă cu cea dintre Soare și Uranus. PDS 70b efectuează o rotație completă în jurul „soarelui” său la fiecare 118 ani, așa cum au arătat specialiștii Institutului de Astronomie „Max Plank”.

Suprafața lui PDS 70b este fierbinte, cu temperaturi ce depășesc 1000 de grade Celsius. Nicio planetă din sistemul nostru solar nu prezintă o asemenea temperatură, la suprafață. Obținerea unor imagini ale „noii” planete a fost posibilă datorită folosirii unui instrument numit coronagraf, care a blocat lumina emisă de către stea.

planetă

O teorie cu largă susținere, printre specialiști, arată că planetele iau naștere din materialul rămas în urma procesului de formare a stelelor. Acest material este alcatuit, în majoritate, din gaze și praf, care sunt menținute de către forțele gravitaționale în preajma stelelor proaspăt formate. Acest material ia forma unui disc ce înconjoară stelele.


Citeste mai mult: http://www.cunoastelumea.ro/premiera-astronomica-au-fost-obtinute-imagini-cu-o-planeta-nou-nascuta-aflata-in-plin-proces-de-dezvoltare-ce-varsta-are-tanara-planeta/


Like it? Share with your friends!

0

What's Your Reaction?

Cry Cry
0
Cry
Cute Cute
0
Cute
Damn Damn
0
Damn
Dislike Dislike
0
Dislike
Like Like
3
Like
Lol Lol
0
Lol
Love Love
1
Love
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF