0
4 shares

Adeseori, armele care au aparținut unor mari conducători de oști, ce au avut o influență hotărâtoare asupra cursului istoriei, sunt păstrate cu grijă de către urmași sau chiar de către adversari (cazul spadei ce i-a aparținut lui Ștefan cel Mare). Uneori, despre armele rămase de la liderii militari, de la monarhi sau de la eroii naționali ce au luptat pentru libertate, se crede că ar avea puteri supranaturale, că ar fi fost „impregnate” cu energiile intense ale oamenilor de seamă care le-au purtat. Așa a rămas povestea spadei Joyese.

Una dintre armele străvechi în jurul cărora s-au țesut numeroase legende este spada Joyeuse, folosită, secole la rând, în ceremoniile de încoronare ale regilor Franței. Nu puțini au fost cei care au nutrit, în trecut sau chiar în contemporaneitate, credința că Joyeuse ar avea puteri supranaturale. O serie de istorici consideră că Joyeuse ar fi chiar spada pe care o purta, pe câmpul de luptă, însuși Carol cel Mare (748-814 e.n.), întemeietorul Imperiului Carolingian, ce a fost numit mai târziu „părintele Europei”.

Povestea

Astăzi, spada Joyeuse este expusă la Muzeul Luvru din Paris. Este una dintre cele mai misterioase arme care au fost create în vechime și s-au păstrat până astăzi. O legendă spune că a fost făurită de către un fierar neîntrecut, pe nume Galas, care ar fi muncit, pentru realizarea sa, vreme de trei ani. Dacă despre Excalibur, sabia legendară a regelui Arthur, s-a spus că strălucea atât de puternic, încât vrăjmașii erau orbiți pe dată, despre spada Joyeuse s-a afirmat că și-ar schimba culoarea de 30 de ori pe zi. Despre Joyeuse s-a mai afirmat că este spada „care a cucerit Europa (de vest)”. Acest lucru nu este prea departe de adevăr, în condițiile în care mulți dintre istorici consideră că primul său stăpân a fost Carol cel Mare, cel care a adus sub același stindard o bună parte din Europa Apuseană, în jurul anului 800 d.Hr.

 Povestea

Cavaleri carolingieni din secolul IX, ce purtau un stindard ce seamănă izbitor cu stindardul geto-dac (capul de lup cu trup de șarpe)


Citeste mai mult: http://www.cunoastelumea.ro/povestea-spadei-joyeuse-obiectul-misterios-folosit-vreme-de-secole-la-incoronarea-regilor-frantei/


Like it? Share with your friends!

0
4 shares

What's Your Reaction?

Cry Cry
0
Cry
Cute Cute
0
Cute
Damn Damn
0
Damn
Dislike Dislike
0
Dislike
Like Like
4
Like
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF