0

La scurt timp după ce Prințul Louis Napoleon a devenit președinte al celei de-a Doua Republici Franceze, prinţesa Eugénie a apărut, împreună cu mama sa, la un bal oferit de prințul-președinte la Palatul Elysee. Era 12 aprilie 1849. Louis Napoleon a fost atât de impresionat de frumuseţea tinerei, încât a dorit să îi devină iubită. “Cum să ajung până la tine?” ar fi întrebat-o Napoleon. “Prin capelă” a răspuns frumoasa Eugenie care fusese educată într-un categoric spirit catolic la Paris, la mănăstirea Sacré Cœur,

Patru ani mai târziu, pe 22 ianuarie 1853, Napoleon al III-lea a anunțat oficial logodna, spunând “Prefer o femeie pe care o iubesc și o respect unei necunoscute, alianță ale cărei avantaje ar fi pălit în fața sacrificilor”. A urmat ceremonia civilă a căsătoriei la Palatul Tuileries și, apoi, o impresionantă ceremonie religioasă la Notre-Dame.

Cam în această perioadă la Paris era extem de activ grupul tinerilor români ajunşi aici după ce Revoluţia de la 1848 este înfrântă şi liderii ei sunt nevoiţi să ia calea exilului. C. A. Rosetti, unul dintre conducătorii Revoluției din Țara Românească și un luptător fervent pentru Unirea Principatelor, i-a fost prezentat în 1854 Împărătesei Eugenie de către influentul dramaturg francez Prosper Merimee şi se pare că această întâlnire a avut un impact important în deciziile politice pe care le va lua mai târziu Napoleon al III-lea cu privire la destinul Ţărilor Române.

În martie 1856, împărăteasa Eugenie a devenit mamă. Singurul său copil a fost Prințul Napoléon Eugène Louis Jean Joseph Bonaparte.

În scurt timp, pasiunea lui Napoleon pentru Eugenie a dispărut, dar împărăteasa și-a îndeplinit obligațiile care au decurs din funcția sa, însoțindu-l pe împărat la baluri, recepţii, operă și teatru. A călătorit în Egipt pentru a deschide Canalul Suez și, ori de câte ori a mers în străinătate, l-a reprezentat pe Napoleon în calitatea sa oficială. 

O poveste picantă: în 1868, împărăteasa Eugénie a vizitat Palatul Dolmabahçe din Constantinopole, casa sultanei Pertevniyal, mama sultanului Abdülaziz, al 32-lea sultan al Imperiului Otoman. Pertevniyal s-a indignat de îndrăzneala Eugeniei care l-a luat de braț pe unul din fiii ei în timp ce acesta îi făcea un tur al grădinilor palatului. Sultana a înghiotit-o în stomac pe împărăteasă pentru a-i aminti că nu se află în Franța, iar relaţiile dintre femei şi bărbaţi în Imperiul Otoman erau extrem de diferite faţă de cele de la Paris.

Când al doilea Imperiu a fost răsturnat, după înfrângerea Franței în Războiul franco-prusac, împărăteasa și soțul ei s-au refugiat în Anglia și s-au stabilit în Kent. Napoleon al III-lea a murit în 1873, iar fiul lor a fost ucis foarte curând, în 1879, la doar 23 de ani. Starea de sănătate a împărătesei a început să se deterioreze.

S-a retras din viaţa publică, dar a supravieţuit ani buni, până în iulie 1920. Împărăteasa Eugenie a murit la 94 de ani, în timpul unei vizite în Spania, ţara sa natală, unde îl vizita pe Ducele de Alba, la Palatul Liria.

P.S. Împăratul Napoleon al III-lea a susținut în fața decidenților români necesitatea de a-şi asuma riscul unui nume nou pentru principatele a căror unire el o dorea, iar acest nume să fie România. De altfel împăratul Franţei era singurul dintre liderii marilor puteri care susţinea deschis Unirea Principatelor Române. Despre Împărăteasa Eugenie nu s-a vorbit deloc în contextul politic al Unirii de la 1859, dar am explicat în postare ca ea a avut o întâlnire cu C.A. Rosetti, întâlnire intermediată de Merimee şi există surse care vorbesc despre rolul pe care împărăteasa l-a avut în susţinerea cauzei unioniste romanesti.


Citește mai mult: www.facebook.com/DosareSecrete/


Like it? Share with your friends!

0
Share via