0

Rudolf Hess a fost adjunctul lui Adolf Hitler. În teorie, era singurul om care putea acționa în numele lui Hitler, dacă Fuhrer-ul s-ar fi aflat în imposibilitatea de a acționa el însuși.

Dar ce s-a întâmplat cu Rudolf Hess în acest moment de cotitură? A înnebunit? A întreprins această ultimă acțiune (înainte de întemnițarea pe viață) pentru a-l sfida pe Fuhrer? Sau, în loialitatea sa fără margini față de Hitler, a acționat la comanda Fuhrer-ului și apoi și-a petrecut restul vieții ascunzând secretele conducerii naziste?

Rudolf Hess s-a născut în Alexandria, Egipt, în familia unui comerciant bogat și respectat. Mai târziu, s-a mutat în Germania, unde și-a completat educația și, în cele din urmă, a intrat în rândurile armatei germane. A luptat în Primul Război Mondial ca infanterist și, mai târziu, ca pilot.

După război, a început să studieze istoria și economia. Într-un eseu, Rudolf Hess a descris un lider ipotetic care semăna foarte mult cu Adolf Hitler, căruia Hess avea să-i fie atât de loial:

„Când necesitatea o cere, nu se dă în lături de la vărsarea de sânge… Pentru a-și atinge scopul, este gata să-și calce în picioare cei mai apropiați prieteni.”

Această descriere ilustrează exact felul în care Hitler l-a tratat pe Hess. În 1919 și la începutul anilor ’20, Hitler l-a convins pe Rudolf Hess, ca pe mulți alții, că era necesar să ajungă la putere.

Hess a fost unul dintre cei care l-au ajutat pe Hitler să încerce să răstoarne guvernul în cadrul celebrului „Puci de la berărie”, care a eșuat. Apoi, Hess s-a ascuns, însă a fost arestat și întemnițat timp de un an și jumătate.

Când Hitler și acoliți săi au fost eliberați și Hitler a ajuns la putere, la fel s-a întâmplat și cu Hess, însă într-o manieră mult mai puțin dramatică. Pe de altă parte, și sfârșitul carierei sale alături de Hitler a fost destul de dramatic.

Pe 10 mai 1941, Rudolf Hess a zburat singur în Scoția. Însă, în loc să aterizeze, a sărit cu parașuta. A fost capturat imediat după ce a ajuns la sol.

Cei care l-au capturat l-au descris drept „un om care părea că are o misiune de îndeplinit”. A cerut să fie escortat la casa ducelui de Hamilton, care se afla în apropiere, întrebându-i pe cei care l-au capturat dacă îl cunosc pe acesta.

Hess le-a spus că avea un mesaj important pentru duce. Cu toate acestea, liderul nazist nu a fost primit în audiență la niciunul dintre oamenii importanți despre care acum se presupune că au fost motivul pentru care și-a riscat viața ca să intre în Regatul Unit.

În schimb, Hess a fost dus la Turnul Londrei și întemnițat. Știm acum că, înainte ca Rudolf Hess să fugă în Scoția, între Marea Britanie și Germania existaseră niște discuții privitoare la pace.

Încă se dezbate dacă s-a ajuns la vreun acord. La acea vreme, Churchill nu se număra printre favoriții regelui George al VI-lea, dar nici Churchill nu-l simpatiza pe rege în mode deosebit.

Deoarece se crede că Hess îi ducea un mesaj ducelui de Hamilton, se presupune că au existat negocieri între Germania și familia regală a Angliei. Totuși, acțiunile lui Churchill de după capturarea adjunctului Fuhrer-ului sugerează faptul că și Churchill ar fi jucat un rol în această poveste.

S-a relatat că Hitler a reacționat ca și cum nu ar fi fost surprins când a auzit vestea că Hess fusese capturat pe teren inamic. Deși Hess era adjunctul Fuhrer-ului, Hitler ar fi fost cu siguranță furios dacă Rudolf Hess ar fi încercat să ducă tratative de pace fără consimțământul său.

Hitler nu a fost furios, însă a vorbit ca și cum ar fi fost. A spus că Hess nu era în toate mințile și că acționase fără ordinul său. Churchill a transmis același mesaj, numai că a spus că Hitler îl trimisese pe Hess ca să-i uzurpe poziția și să negocieze pacea.

Ciudat este faptul că Hess a declarat că nu acționase la niciun ordin. Părea ceva nebunesc, sau poate că încerca să țină secrete acțiunile lui Hitler după ce acesta murise. Hess nu dăduse niciodată impresia că și-ar fi pierdut mințile, înainte de zborul său în Scoția.

Rudolf Hess a rămas în Turnul Londrei până la procesele de la Nuremberg, din 1945. Deși manifesta simptome de amnezie (fie că erau reale sau false), a fost declarat ca apt să răspundă pentru acțiunile sale în cadrul unui proces.

Unii dintre cei care cred în teoria conspirației spun că memoria i-ar fi fost ștearsă (spălarea creierului prin hipnoză). A fost judecat și condamnat pentru crime împotriva păcii, însă nu și pentru crime împotriva umanității, la fel ca mulți dintre camarazii săi.

Rudolf Hess nu a dezvăluit niciodată motivul zborului său în Scoția. Mai mult, până când a murit (în urma a ceea ce pare să fi fost o sinucidere, în închisoarea Spandau), a continuat să susțină că a întreprins acțiunea pe cont propriu.

Raportul oficial morții sale consemnează că s-a spânzurat cu un cablu electric, concluzie respinsă de avocatul său, care a subliniat că Hess era prea slăbit pentru a duce la capăt un astfel de gest.

La momentul decesului, Rudolf Hess avea vârsta de 93 de ani. După moartea sa, închisoarea Spandau a fost demolată, pentru a nu deveni loc de pelerinaj pentru simpatizanții neonaziști.


Citește mai mult: https://incredibilia.ro/zborul-lui-rudolf-hess-in-scotia/


Like it? Share with your friends!

0
Share via