fbpx
0

Oamenii de știință australieni au descoperit că plantele suferă de stres și trimit semnale defensive, la fel ca oamenii. Cercetătorii au ajuns la această concluzie studiind o plantă care este înrudită cu varza, în cadrul unui proiect internațional, informează Xinhua News.

Specialiștii de la Universitatea din Queensland au descoperit că plantele și-au adaptat mecanismele genetice pe care oamenii le folosesc pentru a vedea și mirosi mediul înconjurător și pentru a se apăra de amenințări.

Profesorul de biotehnologia plantelor Jimmy Botella de la Laboratorul de Inginerie Genetică a Plantelor din cadrul Școlii de Agricultură și Științe a Alimentelor de la Universitatea din Queensland a declarat că cercetarea condusă de Universitatea din Carolina de Nord a studiat o familie de proteine numite proteine-G din planta gâscăriță ce face parte din familia Brassicaceae, care include, printre altele, și varza.

„Plantele și-au adaptat mecanismele pe care oamenii le folosesc pentru a vedea astfel încât să se apere de agenții patogeni și de stresul provocat de apă”, susține Botella într-o declarație emisă miercuri. „Proteinele-G ajută oamenii să perceapă lumina, mirosul, aroma și sunt implicate în reglarea comportamentului și a stării prin lucruri precum adrenalina, histaminele, dopamina și serotonina. Proteinele-G sunt prezente în aproape toate organismele vii și circa jumătate dintre medicamentele umane își fac efectul prin receptorii ce au legătură cu proteinele-G”, a explicat cercetătorul.

Laboratorul lui Botella s-a ocupat și cu cercetarea rolului important pe care proteinele-G îl joacă în îmbunătățirea productivității culturilor, precum orezul, și caută să îmbunătățească și alte plante agricole pentru a răspunde nevoii de creștere a siguranței alimentare la nivel mondial.

Sursa: https://howandwhy.ro/studiu/1333-STUDIU-Plantele-sufera-de-stres-la-fel-ca-oamenii.html


Like it? Share with your friends!

0