fbpx
-5

 1. Mercur

Informatii despre Mercur…

Mercur, este cea mai apropiata planeta de Soare; se invarte in jurul acestuia pe o orbita eliptica care il aduce la o distanta de pana la 47 milioane km de Soare, sau, cel mai departe, la 70 milioane km. Acesta face o rotatie completa in jurul Soarelui in 88 zile cu o viteza de 50 km pe secunda. Miscarea de rotatie a planetei se realizeaza invers sensului acelor ceasornicului, cu o perioada de rotatie de 58,65 zile (aproximativ 2/3 din perioada de revolutie).

Deoarece este atat de apropiat de Soare temperatura la suprafata masoara 467 grade Celsius. Dar din cauza ca are o atmosfera foarte subtire, nu isi pastreaza caldura peste noapte, aceasta scazand pana la -183 grade. Tot din cauza apropierii de Soare, este greu sa privesti direct aceasta planeta de pe Pamant.

Oamenii de stiinta credeau ca Mercur isi arata mereu aceeasi fata catre Soare, dar in 1965 astronomii au descoperit ca planeta se roteste in jurul axei sale de 3 ori la fiecare 2 orbite. Planeta nu are atmosfera, ci numai un invelis foarte fin de heliu. Acest fapt se explica prin viteza mica de evadare (4,3km/s) si prin apropierea mare de Soare, particulele atmosferice fiind expilzate in spatiu sau captate de Soare. Aceasta suprafata seamana foarte mult cu cea a Lunii, putandu-se observa urmele lasate in urma ciocnirii cu meteoriti si comete.

Mercur este cea mai mica planeta din Sistemul Solar(raza: 2439km, masa: 0,056 mase terestre), fiind putin mai mare decat Luna. Densitatea medie (5100kg/m3) este comparabila cu cea terestra, iar acceleratia gravitationala (3,72m/s2) este de 2,6 ori mai mica decat pe Pamant. Este a doua cea mai densa planeta dupa Pamant. Campul magnetic al planetei Mercur este foarte subtire. O singura nava spatiala a vizitat Mercurul: Mariner 10, care i-a fotografiat 45% din suprafata. Planeta Mercur nu are nici un satelit.

2. Venus

Informatii generale despre Venus… 

Venus este a doua planeta ca distanta fata de Soare.Situata la 108 milioane km de Soare, Venus isi parcurge orbita in 225 de zile.Rotatia in jurul propriei axe este foarte lenta, dureaza 243 de zile si are loc de la vest la est, in sens invers fata de rotatia celorlalte plante.

Cu un diametru de    12100 km are orbita cuprinsa intre Mercur si Pamant.Venus este cu foarte putin mai mica decat Pamantul dar atmosfera sa este foarte diferita.

In principal aceasta este formata din:96%  gaz carbonic si 3.5% azot.

Presiunea atmosferica pe Venus este de aproximativ 100 de ori mai mare decat pe Pamant. La suprafata temperatura se poate ridica la aproximativ la 480 grade celsius.Ca si planetele Mercur si Marte, Venus prezinta cratere, dar acestea sunt mai mici. Atmosfera densa a planetei incetineste toate obiectele care trec prin ea, deci ele ating suprafata cu o forta mai mica, formand astfel cratere mai mici.

Bine de stiut:

462° C – aceasta este temperatura medie pe Venus
23 minute – atat a rezistat sonda Venera 7 pe Venus
1 – numarul de formatiuni ce au primit nume de bărbaţi
225 zile – atat tine anul pe Venus
243 zile – atat tine o zi pe Venus
108.000.000 km – distanta medie dintre
 Venus si Soare 

3. Pamant (Terra)

Informatii generale despre Pamant…

Pământul (numit șTerra sau „Planeta albastră”) este în sistemul solar a treia planetă ca distanță față de Soare șa cincea ca mărime.

Terra face parte dintre planetele interioare ale sistemului solar (planetele aflate în interiorul centurii de asteroizi) şi este singura planetă din sistemul solar cunoscută ca adăpostind viață.

Temperatura medie a Pământului este de aproximativ 15o C,iar pentru a-i proteja pe oameni de radiaţiile periculoase emise de Soare, posedă o atmosferă compusă din 77% azot21% oxigen şi dioxid de carbon, restul fiind neonargonheliu si un câmp magnetic, cu ajutorul căruia este deviat vântul solar.

  • Are un diametru ecuatorial mediu de 2756 kmo masa de 5,9761024 kg şi o densitate de 5515 gr/cmc.
  • Face o rotaţie completă, in jurul axei sale in 23,9345 ore.
  • Se învârte în jurul Soarelui cu o viteză medie de 29,79 km/sec şi îl ocoleşte într-un an, adică in 365,256 zile.
  • Distanţa medie dintre Pământ si Soare este de 149600000 km (o unitate astronomică, 1UA).
  • Acceleraţia gravitaţională la suprafaţa pământului, la ecuator, este 9,78 m/s2 .

    Terra s-a format acum aproximativ 4,57 miliarde de ani, iar singurul ei satelit natural este Luna care a început să o orbiteze puțin timp după aceea, cu circa 4,533 miliarde  de ani în urmă. Pentru comparație, vârsta calculată a Universului este de circa 13,7 miliarde de ani.

    Suprafața Pământului este acoperită în proporție de 70,8% de apă, restul de 29,2% fiind solid și „uscat”. Zona acoperită de apă este împărțită în oceane, iar uscatul se subîmparte în continente.


Read more: http://stiintele-naturii.blogspot.ro/p/planetele-sistemului-solar.html 

Like it? Share with your friends!

-5