fbpx
0

O echipă de cercetători a descoperit în Statele Unite fosile extrem de bine conservate de peşti de acum 66 de a milioane de ani, care au murit în momentul impactului unui asteroid responsabil de extincţia a 75% din viaţa de pe Pământ şi poate şi de cea a dinozaurilor, potrivit News.ro.

Aceste fosile de peşti şi animale ancestrale au fost descoperite în situl din Dakota de Nord, la 3.000 de kilometri de craterul Chicxulub, unde impactul cu asteroidul s-a produs în Marea Caraibelor.

Studiul, care va apărea luni în revista ştiinţifică Proceedings of the National Academy of Sciences, arată până la ce punct acest eveniment a avut un impact devastator foarte rapid pe suprafeţe mari, subliniază autorul principal, Robert DePalma, citat de site-ul de specialitate EurekAlert.

„Este ca un muzeu de la sfârşitul perioadei Cretacicului pe un strat de o jumătate de metru grosime”, descrie Mark Richards, unul dintre autorii şi profesorii de la Universitatea californiană Berkeley, într-un comunicat al instituţiei.

Şocurile provocate de impactul asteroidului au generat valuri uriaşe într-o mare pe locul unde în prezent este Dakota de Nord, care, ajungând la un râu cu peşti din apropiere, a inversat cursul. Torentele de pietre şi resturi s-au abătut asupra lor, înainte ca un al doilea val să-i îngroape. S-au fosilizat cu timpul.

„O acumulare de peşti de apă dulce, de vertebrate terestre, de arbori (…) şi de alte creaturi marine au fost prinse în acest strat”, a explicat Robert DePalma.

„Înainte de a muri, peştii au inhalat fragmente de sticlă numite tectite propulsate de asteroid”, punctează cercetătorii, care au găsit bucăţi din acestea în branhiile peştilor. „Unii peşti au murit din cauză că le-au ingerat”, estimează ei.


Citește mai mult: https://stiinta-mister.ro/pesti-fosilizati-din-ziua-impactului-unui-asteroid-cu-terra-acum-66-de-milioane-de-ani-descoperiti-in-sua/


Like it? Share with your friends!

0
Share via