fbpx
0

Pentru noi, forma și locația oceanelor dar și a continentelor pare a fi fixă. Dar asta numai pentru că viețile noastre sunt atât de scurte. Cu aproximativ 200 de milioane de ani în urmă, uscatul era dominat de un imens super-continent denumit Pangea. Această etapă a planetei noastre se va repeta peste alte 250 de milioane de ani, când pe Terra va exista din nou doar un singur continent, care deja a fost și denumit: Pangea Proxima. Continentul uriaș va fi centrat în jurul rămășițelor Oceanului Indian, acum o mare interioară care va aminti de fosta Mediterană. Ciocnirea continentelor va duce la apariția a noi lanțuri muntoase. Cel mai mare vârf al lumii nu se va mai afla în Himalaya, ci într-o zonă care astăzi este între Africa de Sud și Namibia.

Dacă omenirea va supraviețui într-un viitor atât de îndepărtat rămâne de văzut, cert este că dacă va fi așa, atunci orașe precum Cape Town (Africa de Sud) și Mexico City (Mexic), se vor afla doar la o zi distanță de mers, iar Lagos (Nigeria) se va afla la nord de New York, ambele fiind aproape de „Marea Atlantică”, o mică rămășiță a fostului ocean. De asemenea de la Sydney la Shanghai sau Tokyo oamenii vor putea circula fără a traversa vreun petic de apă.

250 de milioane de ani

Potrivit ipotezei Pangea Proxima, apele Oceanului Atlantic și Indian vor continua să se extindă până când zonele de subducție noi vor aduce împreună continentele, formând un viitor Pangea. Cele mai multe continente și microcontinente ar urma să se ciocnească cu Eurasia. Peste aproximativ 50 de milioane de ani, America de Nord se va deplasa spre vest, iar Eurasia se va deplasa spre est și posibil spre sud, determinând apropierea Marii Britanii de Polul Nord, în timp ce Siberia se ve deplasa spre sud, spre latitudini calde, subtropicale. Africa se anticipează că se va ciocni cu Europa și Arabia, închizând Marea Mediterană.


Citeste mai mult: http://www.cunoastelumea.ro/cum-va-arata-pamantul-peste-250-de-milioane-de-ani/


Like it? Share with your friends!

0