fbpx
1
1 point

Termenul de OZN identifică un obiect spațial neidentificat. Pentru că de cele mai multe ori, aceste obiecte sfidează legile clasice ale fizicii, ele sunt atribuite creației extraterestre. Chiar dacă, până în prezent, au fost numeroase cazuri în care martorii au văzut numeroase OZN-uri, cercurile științifice nu aprobă întotdeauna existența lor.

Denumirea de „Farfurie zburătoare” a apărut la 24 iunie 1947, atunci când omul de afaceri american, Kenneth Arnold, zbura cu avionul său privat. Mi multe obiecte spațiale, de culoare gri, au trecut cu viteză impresionantă pe lângă avionul lui Arnold. Acesta când a ajuns la sol, le-a relatat prietenilor că a văzut niște ”farfurii” gigantice, care au trecut pe lângă avionul său. A doua zi, întreaga presă din SUA scria despre așa numitele farfurii zburătoare sau OZN-uri.

World UFO Day Organization (WUFODO) a declarat 2 Iulie „Ziua Mondială a Obiectelor Zburătoare Neidentificate”. Această zi este sărbătorită începând din 2001, anual la 2 iulie și marchează evenimentul ce a avut loc în noaptea de 2 spre 3 iulie 1947 la Roswell.

TIPURI DE OZN-URI

De-a lungul istoriei, numeroși au fost cei care au văzut OZN-uri. Un OZN poate să fie vizibil ochiului, dar și sub forma unei lumini extrem de puternice sau chiar sub forma unei imagini ușor difuze.

Clasificarea OZN

  • discuri sau farfurii zburătoare, de diferite dimensiuni

-obiecte în formă triunghiulară

  • aparate de zbor în formă de trabuc, care par să aibă numeroase ferestre luminate
  • OSN, adică obiecte subacvatice neidentificate, care de cele mai multe intră și ies din mări și din oceane

-alte forme

Atunci când un OZN este observat la o distanță mai mică de 150 de metri, fenomenul se numește întâlnire de gradul 1. Dacă OZN-ul lasă urme, vorbim despre o întâlnire de gradul 2. Dacă apar și umanoizi, vorbim despre o întâlnire de gradul 3. Răpirea unor persoane este o întâlnire de gradul 4.

FENOMENUL OZN ÎN ISTORIE

Încă din vremurile preistorice, oamenii au observat diverse aparate de zbor pe cer. Mărturia lor este expusă în numeroase desene rupestre din numeroasele peșteri de pe glob. Aceste picturi pot fi admirate și în ziua de astăzi și ridică numeroase semne de întrebare cu privire la acest fenomen.

În anul 480 î.e.n., în timpul războiului dintre greci și armata lui Xerxe, mai multe OZN-uri au survolat zona de luptă. În anul 332 î.e.n., în timpul asediului pe care armata condusă de Alexandru Macedon îl dădea asupra orașului Tyr, Libia de astăzi, pe cer au apărut mai multe scuturi de foc. Unul dintre scuturi a eliberat o forță asemănătoare unui fulger, care distrus o parte din cetate.

În anul 50 î.e.n., Cicero nota, pe cer au apărut doi sori sau trei Luni, s-au auzit zgomote ciudate pe cer, Soarele s-a ridicat noaptea, și un nor părea că strălucește.

În anul 312, împăratul Constantin și armata sa au văzut pe cer o cruce de foc. În anul 776, în timpul atacului asupra castelului Sigiburg, mai multe obiecte zburătoare și-au făcut apariția și I-a pus pe fugă pe atacatori.

În anul 1462, Columb consemna în jurnalul său că a văzut o lumină ieșind din ocean. Magellan a consemnat același fenomen. În anul 1561, deasupra orașului Nurnberg, mai multe obiecte zburătoare cu formă sferică s-au luptat, producând panică în tot orașul.

Analele Brașovului descrie un fenomen care s-a petrecut în anul 1523. Pe cer au apărut mai multe discuri care au produs zgomote asemănătoare tunetelor.

Prima relatare a unui OZN vine de la pastorul puritan Cotton Mahler, care în anul 1714 a văzut cu ajutorul unui telescop un obiect misterios lângă Lună.

FENOMENUL OZN ÎN ROMÂNIA

Se pare că prima semnalare, în spaţiul românesc, a unei apariţii care poate fi numită OZN, este cea identificată, de Dalila-Lucia Aramă (paleograf principal la cabinetul de manuscrise al Bibliotecii Academiei Române) în Letopiseţul ţării Moldovei al lui Grigore Ureche. Acolo scrie: „Văleat 7025 (1517) noiembrie 8, sămn mare s-au arătat pe ceriu, c-au strălucit despre miazănoapte ca un chip de om, de-au statut multă vreme şi iară s-au ascuns în văzduh”. Observaţia a fost publicată în Magazin Istoric12/1968, în articolul: „Să fi fost oare farfurii zburătoare?”.

În acelaşi articol, este redat şi un alt caz, mult mai spectaculos, petrecut în acelaşi secol. În octombrie 1595 turcii ocupaseră Târgoviştea, cetatea de scaun a Ţării Româneşti, reuşind s-o şi fortifice. Mihai Viteazul, revenit cu întăriri, a început asediul. În ziua de 15 octombrie, aşa cum scria un ziar din Transilvania, „deasupra taberei s-a arătat o mare cometă, care a ţinut o oră sau ceva mai mult”.

Evenimentul a fost descris şi în numeroase alte documente contemporane. Într-un raport în limba italiană, făcut la Praga, datat 14 noiembrie 1595, se afirmă, de pildă, că amintita cometa a fost văzută timp de două ore. La trei zile după acest eveniment, pe 18 octombrie, cetatea a fost recucerită. Apariţia „cometei” a fost mult comentată în epocă, într-atâta încât a fost chiar şi ilustrată într-o gravură germană din 1665.

În timpurile moderne, fenomenul OZN a devenit controversat. Este un subiect tabu, despre care puțini au curajul să vorbească, chiar dacă au fost martorii unor evenimente ciudate.


Sursa: https://www.efemeride.ro/ 


Like it? Share with your friends!

1
1 point
Share via