-1
-1 points

 În mai 1925, un ziar din Paris publica un scurt articol despre starea deplorabilă în care se afla Turnul Eiffel. La 36 de ani de la ridicarea sa, turnul avea nevoie urgentă de reparaţii, iar autorul articolului era de părere că ar fi mai ieftin pentru guvernul francez să-l dărâme şi să-l vândă ca fier vechi decât să bage bani în întreţinerea lui. „C’est la vie” şi-au spus, probabil, cei mai mulţi cititori şi au trecut indiferenţi la ştirea următoare. Nu însă şi Victor Lustig. Acest individ de origine cehă, de o inteligenţă sclipitoare, cu un şarm aproape hipnotic, care vorbea cinci limbi străine şi care avea în spate o bogată carieră de escroc, a simţit imediat că aici e rost de o „afacere” extraordinară.

La momentul acela, Victor Lustig avea 35 de ani şi se putea lăuda deja cu o mulţime de înşelăciuni ingenioase, cărora le căzuseră victime în special turiştii bogaţi de pe vasele de croazieră ce făceau curse între Paris şi New York. Lovitura de geniu a carierei sale însă de-abia urma să vină. Inspirat de articolul din ziarul parizian, Lustig a început să pună cap la cap detaliile celei mai spectaculoase „vânzări” a secolului XX şi care avea să-i aducă titlul de „cel mai mare escroc din istorie”.

La început, când era sărac lipit, Victor se îmbrăca din ultimii bănuţi într-un costum chic, îşi spunea „contele Lustig“ (adică le compte amusant), frecventa cele mai la modă restaurante şi căuta să intre în vorbă cu diverşi potentaţi ai vremii. Așa a ajuns să fie un nume binecunoscut în lume, în anii 1900. Descris ca un „personaj de poveste” de ziarul „Milwaukee Journal”, bărbatul era faimos pentru viaţa luxoasă pe care o ducea. Într-adevăr, Lustig chiar nu era un om obişnuit. De-a lungul vieţii, a comis cu un extraordinar talent numeroase escrocherii, păcălindu-i chiar şi pe cei mai vigilenţi. Dar adevărata opera a lui Lustig a fost acest act de o uimitoare îndrăzneala: vînzarea Turnului Eiffel.

Turnul Eiffel

Citeste mai mult: http://www.cunoastelumea.ro/cel-mai-mare-escroc-din-istorie-victor-lustig-omul-care-a-vandut-turnul-eiffel/


Like it? Share with your friends!

-1
-1 points

What's Your Reaction?

Cry Cry
0
Cry
Cute Cute
0
Cute
Damn Damn
0
Damn
Dislike Dislike
0
Dislike
Like Like
0
Like
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF