fbpx
0

În extremitatea estică a deșertului Taklamakan, China, la sute de kilometri de cea mai apropiată așezare, o grămadă imensă de bețe din lemn înfipte în nisip marchează locul unui cimitir vechi de 4.000 de ani. Deși cimitirul se află în nord-vestul Chinei, cadavrele descoperite aici prezintă trăsături europene, lucru ce adâncește și mai mult misterul asupra acestor oameni, care cu mii de ani în urmă au ales sau au fost forțați să locuiască în mijlocul acestui pustiu lipsit de apă și implicit de terenuri fertile. Deșertul TaklaMakan este cel mai mare din China și este al doilea deșert cu nisipuri mișcătoare al lumii. Aceste se întinde pe o suprafață de 33,700 de km2. În limba Uigur, Takla Makan înseamnă „poți intra dar nu mai poți ieși”.

Cele aproximativ 200 de mumii cu trăsături occidentale descoperite aici sunt foarte bine conservate și au fost examinate de geneticianul Li Jian, de la Universitatea Fudan. Potrivit acestuia, ADN-ul mumiilor conține atât elemente europene cât și siberiene. Trupurile descoperite încă purtau hainele cu care au fost înmormântate, iar alături de acestea se aflau mai multe obiecte funerare precum măști sculptate și rămășițe de plante medicinale, lucru care demonstrează faptul că acești oameni aveau cunoștințe interesante. Cimitirul a fost descoperit în 1934 de către arheologul suedez Folke Bergman și apoi a rămas uitat timp de 66 de ani. De abia în 2003 arheologii au început excavarea sitului care a durat aproximativ 2 ani.

“Nicăieri în lume nu au fost găsite un număr atât de mare de mumii într-un singur sit. Mormintele sunt printre cele mai importante descoperirii arheologice ale secolului nostru”, a declarat Idelisi Abuduresule, cercetător și șef al Institutului Cultural de Relicve și Arheologie din Xinjiang. Dincolo de toate observatiile arheologilor o întrebare rămâne încă fără răspuns: cine au fost acești oameni cu trăsături europene?

China China

Citeste mai mult: http://www.cunoastelumea.ro/oamenii-desertului-enigmatica-civilizatie-care-a-trait-in-desert-takla-makan-china-cele-peste-200-de-mumii-descoperite-aici-au-trasaturi-europene/


Like it? Share with your friends!

0