fbpx
0

În data de 3 august 2016, la șapte kilometri deasupra Insulelor Aleutiandin Alaska, un avion de cercetare a înregistrat în atmosferă particule de uraniu utilizat în mod normal pentru realizarea bombelor atomice. Este prima dată când oamenii de știință au detectat o astfel de particulă în atmosferă, în 20 de ani de observații. În mod normal, uraniul apare în natura ca uraniu-238, însă și acesta este foarte rar întâlnit, lucru ce adâncește misterul în aceea ce privește acest uraniu îmbogățit, uraniu-235, descoperit în milioane de particule deasupra statului Alaska.

Descoperirea a fost dată publicității acum, după ce mai bine de 2 ani cercetătorii care au descoperit-o au încercat să-i găsească sursa: „Unul dintre principalele motive ale acestei conferințe este încercarea disperată de a găsi pe cineva care să ne poată explica și nouă proveniența acestor particule, pentru că acestea nu ar trebui să existe în această regiune. Nu au de unde să provină! Particulele de aerosol care conțin uraniu îmbogățit 235 nu sunt cu siguranță dintr-o sursă naturală”, a declarat Dan Murphy de la NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration).

Cercetătorii au observat particulele  într-un zbor peste Alaska folosind instrumentul  „Particle Analysis by Laser Mass Spectrometry”. Murphy susține că aceaste particule lăsate în natură pot influența anumite fenomene meteorologice precum formarea norilor. Culmea, în momentul cercetarii zonei, oamenii de știință nu intenționau să caute elemente radioactive: „Scopul campaniei a fost de a obține unele dintre primele secțiuni transversale globale ale concentrației gazelor cu efect de seră, a prafului, a fumului și a altor particule aflata deasupra oceanelor Pacificului și Atlantic”, se arată în comunicatul de presă emis de aceștia.

Dar de unde au provenit particulele este un mister. Este destul de clar că au venit din uraniu recent fabricat în reactor, scriu autorii cercetării, care exclud varianta Fukushima sau Cernobîl. Au încercat să urmărească particulele radioactive până la sursă folosind direcția vântului, iar cea mai bună prognoză indică faptul că acesta ar fi venit de undeva din China, Coreea sau Japonia.

„Totuși, nu este o cantitate semnificativă pentru a ne pune sănătatea în primejdie. Problema este că nu descoperim sursa acestor particule radioactice”, a concis Murphy.


Citeste mai mult: http://www.cunoastelumea.ro/oamenii-de-stiinta-nu-au-nici-o-idee-de-ce-milioane-de-particule-de-uraniu-imbogatit-plutesc-deasupra-statului-alaska/


Like it? Share with your friends!

0