fbpx
0

In anul 2022 vom fi martorii unui fenomen astronomic unic in acest secol.

O echipa de astronomi de la Colegiul Calvin din Michigan, coordonata de profesorul Larry Molnar, a prezis un fenomen astronomic deosebit. Potrivit cercetatorilor, in jurul anului 2022 vom vedea pe cer o noua stea extrem de stralucitoare.

In realitate, nu este vorba de o stea, ci de o supernova, o explozie extrem de puternica produsa de doua stele binare care vor intra in coliziune, scrie Daily Mail.

Din fericire, aceste doua stele binare, care acum orbiteaza una in jurul celeilalte, se afla la milioane de ani lumina distanta de noi si explozia lor nu va fi un pericol.

Vom vedea insa pe cer aceasta supernova sub forma unei stele foarte stralucitoare. Steaua pe care o vom vedea va putea fi observata in constelatia Cygnus. Este pentru prima data cand astronomii prezic un fenomen atat de imprevizibil cum este o supernova.

Profesorul Molnar cerceteaza steaua numita KIC 9832227 inca din anul 2013. Alaturi de alti experti, el si-a dat seama ca in realitate nu este vorba de o singura stea, ci de un model binar – doua stele care impart o singura atmosfera, fenomen comparat de profesor cu doua alune care impart o coaja.

Totodata, acest sistem binar se comporta asemeni unei alte stele, V1309 Scorpii, care a explodat in anul 2008. Astfel, Molnar a tras concluzia ca si KIC 9832227 va avea o soarta similara.

Daca studiul lui Molnar se va dovedi corect, atunci spectacolul pe care il vom vedea pe cer peste cativa ani va fi cu adevarat deosebit. „Steaua” va fi cel mai luminos obiect de pe cer si va putea fi admirata pentru putin timp.


Citește mai mult: howandwhy.ro


Like it? Share with your friends!

0