fbpx
0

Un mormânt închis a rămas neatins timp de multe generații

 

Acesta este unul din cele două morminte excavate de arheologii egipteni în necropola lui Dra’ Abu el-Naga’ (en) în Luxor din apropierea Văii Regilor.

Ele datează cu perioada dinastiei a XVII-a (1549 – 1292 î.H.) şi probabil aparțineau unor oficiali importanți, potrivit Ministerului Egiptean al Antichităţilor (en).

Mormintele au fost descoperite şi numerotate de egiptologul german Friederike Kampp-Seyfried în anii 90.

Ea le-a cercetat şi numerotat, dar nu a intrat în camere.

Kamp 161 nu a fost niciodată atinsă, iar Kampp 150 a fost excavată doar la intrare.

De atunci, cele două morminte au fost date uitării până în momentul celui mai recent sezon arheologic, când o expediţie oficială a Ministerului Antichităților a deschis în cele din urmă mormintele.

Ele sunt situate nu departe de un alt loc de odihnă, găsit în aceeași necropolă – mormântul lui Userhat, un judecător care a trăit acum 3000 de ani, descoperire despre care s-a anunţat în luna aprilie a acestui an (en).

Deținătorii a acestor două morminte recent excavate nu au fost identificați, dar ei probabil au fost importanți (de altfel nu ar fi avut morminte), iar bunurile şi decorațiile funerare oferă indicii cu privire la momentul în care au fost înhumate corpurile.

În baza picturilor murale, gravurilor şi inscripțiilor găsite în interior, Kampp 161, a fost datat cu sfârșitul domniei faraonilor Amenhotep al II-lea şi fiului său Thutmose al IV-lea, undeva în jurul anului 1400 î.H.

Arta murală reprezintă un bărbat, care dăruie flori şi ofrande decedatului şi soţiei acestuia, precum şi o scenă care reprezintă patru rânduri de oaspeți.

De asemenea, arheologii au găsit măști funerare, picioare de scaune şi părţi de sicrie.

Kampp 150, este locul unde a fost găsită mumia învelită în pânză şi s-a dovedit a fi un mormânt bogat în bunuri funerare.

Ea a fost datată cu perioada din jurul domniei faraonului Thutmose I, având un cartuş al regelui (en) gravat pe tavanul uneia dintre camerele mormântului.

Domnia lui Thutmose I a început în jurul anului 1506 î.Hr., făcând mormântul mumiei cu aproximativ un secol mai învârstă decât Kampp 161.

De asemenea, există indicii despre cel ce ar fi putut fi îngropat în interior.

Numele „Djehuty Mes” a fost descoperit gravat pe unul dintre pereţii de la intrarea mormântului.

Dar, în una din camere, numele unui scrib pe nume Maati şi al soţiei sale Mehi, au fost găsite gravate pe 50 de conuri funerare (en)  – obiecte misterioase găsite în multe morminte egiptene.

O înhumare separată în mormânt, aparținea unei femei pe numele Isis Nefret, probabil mama deținătorului acestui cavou.

Isis Nefret a fost îngropată cu o serie de figurine ushabti (en), una din care descrie femeia după înfățișarea lui Osiris.

Principalul mormânt conținea 100 de conuri funerare, o serie de măşti funerare din lemn, o colecţie de 450 de statui, o cutie mică în formă de sicriu ce probabil a deţinut o figurină ushabi şi vase de lut.

În baza celor cunoscute până acum şi a bunurilor funerare găsite, se pare că mumia era probabil a unui oficial de rang înalt de la curtea faraonului din acea perioadă.

Pentru a afla mai multe, vom trebui să așteptăm până când arheologii vor publica un raport detailat al descoperirii lor.


Sursa: http://inbors.com/


Like it? Share with your friends!

0
Share via