0

Apariția lui Nicolae Iorga ca personalitate științifică reprezintă un moment fundamental în evoluția istoriografiei române. Prin erudiția sa, prin capacitatea sa de muncă, prin pasiunea sa pentru cercetările în arhivele românești și străine și mai ales prin numărul impresionant al cărților, studiilor și articolelor sale, Nicolae Iorga și-a impresionat contemporanii.

Fără a intra aici într-o discuție privind concepția istorică a lui Nicolae Iorga, am putea spune că, prin ideile enunțate, anunța „lunga duratăˮ a istoricului francez Fernand Braudel. În viziunea lui Nicolae Iorga, era necesar ca evenimentul istoric studiat să fie plasat în cadrul permanențelor sale, respectiv mediul geografic (un fel de eco-istorie avant la lettre), psihologie națională și atitudine mentală modelată de către istorie și sentimentele colective.

Activitatea lui Nicolae Iorga a stat, până la 1918, sub semnul luptei pentru desăvârșirea unității naționale. Cărțile sale Sate și preoți din Ardeal (1902) și Neamul românesc în Ardeal şi Ţara Ungurească (1906) au fost concepute nu doar ca o cercetare istorică cu privire la trecutul românilor din Transilvania ci și ca „o necesară întărire a sufletelor (românilor – n.n.) la ora unui mare pericol care nu poate fi înfruntat cu teamă și descurajareˮ.

Nicolae Iorga a devenit în anii care au precedat Primul Război Mondial apostolul unității naționale. Concepția sa despre necesitatea unui stat național ca structură politică și teritorială a națiunii române era împărtășită de către majoritatea elitei politice și de către opinia publică din Vechiul Regat.

Contextul politic și istoriografic în care se integrează personalitatea lui Nicolae Iorga la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea se caracterizează prin efortul românilor de a dovedi legitimitatea aspirațiilor naționale în timp ce știința istorică se străduia să demonstreze continuitatea daco-romană și românească la nord de Dunăre.

Format la școala lui Karl Lamprecht care plasa națiunea în centrul procesului istoric, tânărul Nicolae Iorga a fost foarte receptiv problemei naționale. Ca istoric și ca român, el s-a angajat în marele curent al luptei pentru eliberarea provinciilor românești aflate sub stăpânire străină.

Nicolae Iorga


Citeste mai mult: http://www.cunoastelumea.ro/nicolae-iorga-in-primele-randuri-ale-luptei-pentru-unire/


Like it? Share with your friends!

0

What's Your Reaction?

Cry Cry
0
Cry
Cute Cute
0
Cute
Damn Damn
0
Damn
Dislike Dislike
0
Dislike
Like Like
0
Like
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
Win Win
0
Win
WTF WTF
0
WTF