fbpx
0

Göbekli Tepe reprezinta o infirmare a ideii unei „revolutii neolitice”, care sustine ca inventia agriculturii i-a stimulat pe oameni sa construiasca asezari si sa dezvolte civilizatia, arta si religia. Nu exista nicio dovada a agriculturii in apropiere de templu, sugerand ca, in acest caz, religia si-a facut prezenta prima.

„Am descoperit numeroase situri contemporane care erau asezari ale vanatorilor-culegatori. Göbekli Tepe este un sanctuar pentru oamenii ce traiau in aceste asezari”, spune Klaus Schmidt, arheolog sef ce coordoneaza acest proiect in cadrul Institutului Arheologic German din Berlin.

Cu toate acestea, specialistii nu stiu inca ce tip de religie caracteriza acest templu.Giulio Magli, un arheoastronom de la Universitatea Politehnica din Milano, a privit cerul pentru a obtine un raspuns. De altfel, si stalpii templului de la Stonehenge din Marea Britanie sugereaza ca ar fi putut construit ca un observator astronomic, poate cu scopul de a venera Luna.

Magli a simulat cerul care ar fi fost vizibil din Turcia in perioada in care a fost construit Göbekli Tepe. De-a lungul mileniilor, pozitia stelelor pe cer se schimba datorita faptului ca Terra „se clatina” pe masura ce se invarte in jurul axei sale. Stelele care sunt langa orizont vor rasari si apune in puncte diferite si pot chiar sa dispara complet, ca sa reapara cateva mii de ani mai tarziu.

Astazi, Sirius poate fi vazuta de aproape oriunde din lume drept cea mai stralucitoare stea observata cu ochiul liber (cu exceptia Soarelui) si este totodata cel de-al patrulea obiect de pe cerul nocturn ca luminozitate, dupa Luna, Venus si Jupiter. Sirius este atat de vizibila, explica Magli, incat rasaritul si apusul sau reprezentau baza calendarului stravechi al egiptenilor. La latitudinea templului Göbekli Tepe, Sirius ar fi fost sub orizont pana in jurul anului 9300 i.e.n., cand ar fi devenit deodata vizibila.

„Propun ca acest templu a fost construit pentru a urmari «nasterea» acestei stele”, spune Magli. „Va puteti imagina ca aparitia unui nou obiect pe cer ar fi putut genera chiar si o noua religie”, spune specialistul.

Folosind hartile existente ale Göbekli Tepe si imagini ale regiunii obtinute din satelit, Magli a desenat o linie imaginara intre si paralela celor doi megaliti aflati in interiorul fiecarei ingradituri. Trei dintre inelele excavate par sa fie aliniate cu punctele de pe orizont in care Sirius a rasarit in 9100 i.e.n., 8750 i.e.n. si 8300 i.e.n.

Magli subliniaza ca rezultatele sunt preliminarii. Pentru efectuarea unor calcule mai precise este nevoie de un studiu complet efectuat cu instrumente precum unteodolit, ce permite masurarea unghiurilor orizontale si verticale. De asemenea, secventa in care au fost construite structurile nu este cunoscuta, astfel ca este greu de spus daca inelele au fost construite pentru a urmari Sirius pe masura ce rasarea din puncte diferite ale orizontului.

Excavatiile aflate in desfasurare ar putea contrazice ipoteza unei semnificatii astronomice, spune Jens Notroff de la Institutul Arheologic German din Berlin. „Inca dezbatem daca ingraditurile de la Göbekli Tepe erau cu sau fara acoperis. Daca aveau acoperis, atunci, desigur, era cam dificil ca acest templu sa fi fost folosit pentru monitorizarea cerului”, a concluzionat specialistul.


Citește mai mult: https://howandwhy.ro/cultura/34-Misterul-celui-mai-vechi-templu-din-lume.html


Like it? Share with your friends!

0