fbpx
0
14 shares

Atlantida este continentul scufundat sau dispărut. Despre Atlantida sau descoperit numeroase scrieri străvechi, dar și hărți, care demonstrează negru pe alb existența acestui continent. Cu toate acestea, oamenii de știință din prezent nu reușesc să descopere nicio urmă fizică a ceea ce a fost cândva Atlantida.

LEGENDA LUI PLATON

Numeroase hărți, atât din Antichitate, cât și din Evul Mediu, arată un continent în emisfera sudică a planetei noastre. Este vorba despre Terra Australis sau în opinia altora Atlantida. Acest continent este unul ipotetic, pentru că până în prezent nu s-au descoperit urme fizice ale existenței sale. Dovezile sunt de ordin scriptic, sub forma unor hărți, dar și scrieri străvechi.

Unul dintre cele mai celebre pasaje, care ar putea să descrie Atlantida se regăsește în dialogurile lui Platon, Timaios și Critias, scrise în 360 î.Hr. Un participant la dialog, Critias, discipol al lui Socrate, este cel care povestește legenda Atlantidei. Atlantida era o insulă mult mai mare decât Asia şi Libia luate la un loc şi s-ar afla dincolo de coloanele lui Hercule (probabil strâmtoarea Gibraltar). Cu 6 milenii înainte de Solon (640-558 i.Hr), Atlantida era un regat puternic cu o civilizaţie evoluată şi o politică ideală. Din cauza decăderii şi a dorinţei de a cuceri, atlanţii au stârnit mânia zeilor şi Atlantida a fost scufundată sub ape. Platon spunea că auzise povestea de la Critias, care o auzise la rândul lui de la bunicul lui.

Mai departe, el afirmă că Atena a reușit să învingă o armată invadatoare numeroasă, venită de pe o insulă aflată în Oceanul Atlantic, ce era „mai mare decât Asia și Libia la un loc”. La scurt timp după victorie, în urma unor catastrofe naturale, întraga armată ateniană a fost distrusă, iar insula Atlantida s-a scufundat în ocean.

ALTE SCRIERI DESPRE ATLANTIDA

Pe timpul Renaşterii, romanul lui Francis Bacon, Noua Atlantidă, scris în 1627, descrie o societate utopică pe coasta de vest a Americii. Un personaj al romanului face o descriere a Atlantidei care seamănă cu cea a lui Platon şi o aşează în America (far a fi clar dacă se referă la America de Nord sau de Sud). Şi marele fizician Isaac Newton, în cartea lui “Cronologia regatelor antice (The Chronology of the Ancient Kingdoms) din 1728, studiază mai multe legături mitologice cu Atlantida şi contemoraneitatea lui şi cu istoria cunoscută în epoca în care a scris cartea.

În 1882 a apărut “Atlantida: Lumea de dinaintea potopului” (Atlantis: the Antediluvian World) scrisă de Ignatius L. Donnelly, membru al Congresului Statelor Unite ale Americii, carte care a stârnit un nou interes în ipoteza Atlantidei. Donnelly a încercat să demonstreze că toate marile civilizaţii din antichitate aveau la origine civilizaţia neolitică a Atlantidei.

Mai târziu evoluţiile ştiinţifice, în special ideea de deriva a continentelor, a redus puternic probabilitatea existenţei în trecut a unui continent în Atlantic. Au apărut alte ipoteze, în care Atlantida era localizată în America, Caraibe, Europa de Nord, Africa sau chiar Asia.

La mijlocul anilor ’50, Charles Hapgood susţine pentru prima oară “teoria deplasamentului scoarţei terestre“, prefaţată şi sprijinită teoretic de însuşi Albert Einstein la acea vreme, care demonstrează că la fiecare cca 47000 de ani greutatea calotelor polare, distribuite neuniform faţa de axa de rotaţie a Pământului, face ca întreaga litosferă (aşezată pe miezul lichid) să se repoziţioneze în funcţie de noul centru de greutate, ultima asemenea repoziţionare petrecându-se cu 12000 de ani în urmă.

Aceast ultim “deplasament” ar fi scos Atlantida din zona temperată, aruncând-o în întregime în interiorul arcului polar sudic. Această teorie este sprijinită de mai multe argumente, doar unul dintre acestea fiind descrierea lui Platon despre Atlantida ca fiind o insulă de dimensiuni uriaşe, situată în mijlocul oceanului planetar (pe vremea lui Platon numit Atlantic), condiţie căreia i se supune doar continentul Antarctic, care – din perspectiva “lumii privită de la polul sud” – e într-adevăr înconjurat de un singur ocean, deşi din perspectiva tradiţională par a fi mai multe.

ATLANȚII ȘI EGIPTENII

Dacă Atlantida a existat cu adevărat de ce nu s-au descoperit dovezi reale? Continentul în sine nu mai există, dar cu toate acestea, cele mai multe dintre legende, despre Atlantida, s-au născut în Egiptul antic. Una dintre cele mai interesante legături, între cele două culturi, se formează în urma unei forme de religie bizare.

Pe o hartă din 1593, se poate vedea continentul scufundat. Una din regiunile acestuia se numește Regio Patalis. Regio Patalis a fost, prin urmare, regiunea taurilor de corn larg, care se referă probabil la bovine în general. Atlantida a fost recunoscută pentru închinarea și respectarea taurului, o religie, care ciudat sau nu, s-a regăsit și în Egiptul antic. Așadar, este posibil ca legenda conform căreia atlații, care au supraviețuit cataclismului s-au refugiat în Egipt.

DE CE S-A SCUFUNDAT ATLANTIDA?

Potrivit lui Platon, Atlantida s-a scufundat într-o singură zi. Cum este posibil ca un întreg continent să dispară într-o singură zi? Conforma științei actuale, acest proces rapid poate avea două cauze: fie impactul unei comete sau al unui asteroid sau un derivant continental, care are ca rezultat final mișcarea bruscă ale rafturilor continentale.

Indiferent de care a fost motivul scufundării, rezultatul inițial ar fi fost producerea unui tsunami uriaș. Pornind de la această ipoteză, există numeroși oameni de știință, care consideră Potopul biblic că a fost un tsunami uriaș. Conform Bibliei, Noe a fost anunțat de Dumnezeu că va urma un dezastru și a fost nevoit să construiască un vapor uriaș, pe care să strângă animalele. Dacă considerăm această legendă biblică reală, atunci tsunamiul uriaș nu s-a produs în urma mișcărilor tectonice, ci în urma impactului cu o cometă. De ce? Pentru că atunci când o cometă se îndreaptă spre Terra, coada sa se află întotdeauna direcționată spre Soare. Cu mult timp înainte ca impactul final să se producă, o ploaie de meteoriți este vizibilă de pe Terra. În acest fel, se poate anticipa dezastrul cu mult timp înainte, adică cele 40 de zile de care a avut nevoie Noe pentru a construi barca, care a salvat civilizația umană.

Este posibil ca atlanții să fi văzut aceste semne și au anticipat pericolul. Conform unei legende antice, o parte dintre ei au reușit să fugă din Atlantida și s-au refugiat în Egipt.


Sursa: https://www.efemeride.ro/


Like it? Share with your friends!

0
14 shares
Share via