fbpx
0
55 shares

Lucruri incredibile legate de modul în care funcționează memoria noastră au fost acum descoperite de o echipă internațională de cercetători.

Potrivit celor de la Bigthink, se pare că memoria este un proces foarte sofisticat care implică mai multe sisteme ale creierului, până la un nivel molecular. În interiorul creierului, proteinele nu rămân mai mult decât câteva minute. Și totuși, amintirile noastre se pot menține pe toată durata vieții noastre.

 Recent, cei de la Universitatea din Utah, Universitatea din Copenhaga si Laboratorul de Biologie Moleculara MRC din Marea Britanie au observat ceva ciudat despre o proteină numităArc. Acest lucru este esențial pentru formarea memoriei pe termen lung. Ceea ce au descoperit a fost că această proteină are proprietăți foarte asemănătoare cu ale unui virus care infectează corpul gazda. Constatările echipei au fost publicate in revista Cell.

În aceasta, cercetatorii afirmă: „Gena neuronală Arc este esențială pentru stocarea de lungădurată a informației din creierul mamiferelor, mediază diverse forme de plasticitate sinaptică. Puțin se știe despre faptul că Arc are o funcție moleculară și origini evolutive”.

Ca rezultat al studiului, cercetătorii cred că în urmă cu sute de milioane de ani, la fel ca orice alt virus, molecula Arc a pătruns în sistemul nostru și a evoluat fiind capabilă în prezent să ne păstreze amintirile pe tot parcursul vieții. Iată ce spune în acest sens profesorul de neurobiologie Jason Shepherd, de la Universitatea din Utah, care a condus acest proiect de cercetare și care și-a dedicat ultimii 15 ani pentru studierea acestei fascinante proteine: „La acea vreme, nu am știut prea multe despre funcția moleculară sau istoria evoluției lui Arc. Aproape că mi-am pierdut interesul pentru studierea proteinelor, ca să fiu cinstit, asta până când mi-am dat seama de importanța acesteia. Modul în care Arc se asamblează seamănă foarte mult cu modul în care funcționează retrovirusul HIV”, a declarat Dr. Shepherd într-un comunicat de presă.


Citeste mai mult: http://www.cunoastelumea.ro/descoperire-bulversanta-memoria-noastra-este-activa-datorita-unui-virus-antic-in-care-ne-sunt-inmagazinate-toate-amintirile-sustin-neurologii/


Like it? Share with your friends!

0
55 shares
Share via