fbpx
0
96 shares

Despre unele zone ale îndepărtatei Amazonii s-a crezut, multă vreme, că nu ar fi fost niciodată locuite sau că ar fi fost slab populate. Zonele la care ne referim se află în partea de sud a Amazoniei. Acolo, arheologii au identificat circa 1500 de vechi așezări, dintre care unele fortificate, în care au trăit, cândva, mai mult de un milion de lumea.

Prin analiza artefactelor excavate, cercetătorii au constatat că o întindere de 1800 de km din sudul Amazoniei a fost locuită, neîntrerupt, din anul 1250 și până în jurul anului 1500.  Se pare că, ulterior, populatia numeroasă care locuia pe acele meleaguri s-ar fi împuținat cu repeziciune, probabil din cauza migrației și a ravagiilor pe care le produceau bolile aduse din Lumea Veche de către coloniști. Totuși, e greu de spus unde au dispărut atâția băștinași.

Lumea

Lumea

Descoperirile ce dovedesc existența unui număr mare de așezări umane și a unei populații numeroase în sudul Amazoniei au o importanță majoră, de vreme ce anterior se credea că acest teritoriu, ocupat astăzi de către vegetația tropicală, nu a fost ocupat și nici nu a fost folosit pentru agricultură, cu secole în urmă. După anul 1500 populația băștinașă a intrat într-un accentuat declin.

 Pe lângă urmele unor așezări fortificate, arheologii de la Universitatea Exeter au descoperit, în zonă, și misterioase geoglife. Aceste desene realizate la nivelul solului au formă pătrată, hexagonală sau circulară și o semnificație deocamdată misterioasă.

Urmele civilizației precolumbiene din Pădurea Amazoniană au fost descoperite în statul brazilian Mato Groso. Între 1250 și 1500 populația umană a crescut în cele mai multe regiuni din bazinul Amazonului.  Acești oameni cultivau pământul, pentru a obține produsele necesare unei populații aflate în creștere. Cea mai mare parte a bazinului Amazonului este necercetată arheologic. Așa că viitoarele cercetări ne-ar putea oferi surprize majore.

Lumea

Adevărul este că de la primii europeni care au călătorit de-a lungul țărmurilor Amazonului au rămas mărturii în care erau descrise orașe și drumuri, construite de către civilizațiile precolumbiene. Însă ele au fost tratate, secole la rând, drept simple fantezii. Multă vreme, s-a considerat că bazinul Amazonului a fost o zonă predominant sălbatică, slab populată, anterior venirii europenilor. Recentele descoperiri indică, însă, că în bazinul Amazonului ar fi trăit, cândva, anterior venirii coloniștilor din Lumea Veche, o numeroasă populație băștinașă, însumând circa 10 milioane de oameni.


Citeste mai mult: http://www.cunoastelumea.ro/lumea-disparuta-din-amazona-s-au-descoperit-foste-asezari-fortificate-misterioase-geoglife-urme-ale-unei-numeroase-populatii-pre-columbiene/


Like it? Share with your friends!

0
96 shares
Share via