0

Laurian Stănchescu este inepuizabil. După legiferarea, la presiunea sa, a zilei de naștere a lui Brâncuși (19 februarie) ca zi de sărbătoare națională și declararea lui Avram Iancu erou al națiunii române (două mari victorii ale vocii sale publice împotriva sistemului anchilozat care ne ține în captivitate), iată că două noi idei capătă contur public.

Prima este demersul oficial pentru deshumarea lui Mihai Eminescu pentru elucidarea, o dată pentru totdeauna, a cauzei morții sale. Memoriul său a ajuns la procurorul general al României, Augustin Lazăr, care i-a și răspuns, informându-l că sesizările „au fost trimise la Parchetul de pe lângă Tribunalul București competent în soluționarea acestora”. Demersul lui Laurian Stănchescu a inflamat instantaneu opinia publică, generând o adeziune fără precedent, atât în publicul larg, cât și în rândul specialiștilor. Astfel, savantul în medicină legală Gheorghe Baciu de la Academia de Științe a Republicii Moldova s-a oferit să participe direct și nemijlocit la acest act de reparație istorică, ba chiar să aducă și alți colegi specialiști pentru stabilirea cu exactitate a adevărului legat de controversata moarte a lui Mihai Eminescu.

A doua inițiativă este cea mai neașteptată și este și ea un fapt împlinit: Laurian Stănchescu a reînființat Societatea „Carpații”, al cărei prim fondator a fost, printre alții, la 24 ianuarie 1882, Mihai Eminescu. Societatea își propunea “sprijinirea după puteri a oricărui scop şi a oricărei întreprinderi românesci”, iar într-un plan mai larg refacerea Daciei Mari, proiect ce prefigurează România Mare de la 1918. În mai puţin de un an, societatea era pregătită inclusiv pentru operaţiuni armate, ceea ce rezultă din rapoartele poliției secrete chezaro-crăiești.

Desființată brutal la 28 iunie 1883 (moment la care avea deja 20.000 de membri plătitori de cotizație), concomitent cu arestarea lui Eminescu, Societatea Carpații reapare astăzi oficial, la inițiativa lui Laurian Stănchescu. De pe patul spitalului CF 2, unde este internat pentru recuperare, poetul a lansat în spațiul public un mesaj video, din care spicuim:

Laurian Stănchescu

Citeste mai mult: http://www.cunoastelumea.ro/ordin-de-lupta-din-partea-lui-eminescu-laurian-stanchescu-a-reinfiintat-societatea-carpatii/


Like it? Share with your friends!

0
Share via