fbpx
0

O grădină obișnuită de legume din Fântânele (jud. Constanța) avea să devină specială la începutul lunii mai a anului 2011, când din pământ avea să își „scoată capul” un uriaș vas ceramic. „Un vas din epoca romană, vechi de 2.000 de ani, a fost descoperit de un localnic din Fântânele în propria curte, în timp ce îşi săpa grădina pentru culturile de primăvară”… Așa avea să sune anunțul ce prezenta taina atâtor secole în care nimic nu prevestea descoperirea ce avea să se facă. Autorul descoperirii locuieşte, împreună cu familia sa, de 30 de ani în acea gospodărie şi tot de atâta timp sapă terenul şi-l afânează pentru semănăturile de primăvară, dar până acum vasul a trecut neobservat.

Săpam pentru a pregăti terenul pentru culturi, când am lovit într-o piatră. La început am crezut că este doar atât, dar când am ridicat-o am dat de buza vasului. Am continuat să sap să văd ce este. După două săptămâni l-am scos de tot din pământ“, spune Gheorghiţă Albu, proprietarul grădinii. Omul a fost curios să afle ce este în interior. „Iniţial, am sperat că este plin cu bani, dar erau numai câteva găleţi de pământ“, spune Albu amuzat. A anunţat autorităţile, iar specialiştii de la Constanţa s-au deplasat la locul descoperirii, spre a ridica vasul.

Uimirea a fost mare pentru mama lui Gheorghiţă, care locuieşte de 30 de ani în acea gospodărie. „În fiecare an sap grădina pentru a pune ceapă, roşii sau usturoi, dar niciodată nu am dat de el. Am mai găsit pietre din zidurile unei geamii, dar niciodată un vas. Soacra mea a găsit bănuţi de aur, demult, dar nimic altceva“, povesteşte şi Larisa Paloş, 60 de ani, mama lui Gheorghiţă.

Vestea descoperirii făcute în gospodăria Larisei Paloş a făcut repede înconjurul localităţii, iar consătenii au venit să vadă „minunea“. Modul în care a apărut acest vas roman de provizii, vechi de 2000 de ani, în această locație, nu se știe. Cert este că a fost bine conservat și va intra în colecțiile Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța.

Read more: http://www.cunoastelumea.ro/la-fantanele-constanta-in-gradina-unui-localnic-a-aparut-un-vas-ceramic-imens-vechi-de-2000-de-ani/


Like it? Share with your friends!

0